Лошото време и силния вятър възпряха българския алпинист Атанас Скатов и още трима алпиниста да достигнат вр. Аннапурна ( 8091м.).

Групата се изкачва от 12.04 нагоре последователно по височинните лагери до последния лагер 4 ( 7000м.) в продължение на 4 дни. Условията са били изключително тежки, катерене по отвесни стени от син лед,много бурен вятър и температури около -24 -25 градуса.

Доста от участниците са се отказали лични точки на изкачването . В тази група е и Катлос Сория с отбора си, които са се върнали на базов лагер още от лагер 2( 5600м.) след две нощувки прекарани там. От лагер 3 ( 6400) и лагер 4( 7000м) са слезли надолу и други алпинисти. До последния лагер 4 са достигнали около 15 човека и няколко шерпи, а в последната отсечка към върха са се включили около 8 членове на различни експедиции.

През нощта на щурма са се включили унгарец, немец, японка, китайка, кореец и двамата българи. На около 7200 м. Височина са отпаднали унгареца, немеца и китаеца. Нагоре са продължили 4 алпиниста и 4 шерпа до височина 7800м.
На тази височина и при много лоши атмосферни условия, без добра видимост за посоката на върха Атанас Скатов и компания са взели трудното решение да обърнат курса и да се завърнат в базов лагер. След още 13 часа слизане надолу са пристигнали в късния следобед до базов лагер на 4200м. В мк Етна всички са на сигурно място в палатките си им отмарят след трудния преход. Много от катерачите са се отказали да щурмуват върха отново и са си тръгнали към Катманду.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook