“Театър 2016. Какво иска зрителят?” е темата на първата дискусия между актьори, преподаватели и публика за нуждите на аудиторията спрямо сцената у нас. Събитието ще се проведе на 17 октомври от 19:00 часа във VIVACOM Art Hall. Организатори на срещата са сайта LoveTheater.bg и Фондация „Арт проджектс“, а мероприятието е част от програмата на третата Нощ на театрите.

Участниците в дискусията ще бъдат хора, обвързали житейския и творческия си път с театъра. Академичното гледище ще е представено от проф. Георги Каприев, театрален критик и ръководител на катедра “История на философията” към Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Поглед от сцената ще ни дадат режисьорът и преподавател в НАТФИЗ Антон Угринов и актьорите Владимир Карамазов и Юлиан Вергов. Зрителският глас по време на събитието ще бъде изразен от Йоанна Младенова, театрален любител, блогър и копирайтър, както и от цялата публика, която ще е активен участник в дискусията. Модератор на дискусията ще бъде Мирена Керезова.

Артистът по време на своя процес се отделя от останалия свят и забравя всички очаквания, които другите имат към него. Но преди това, той трябва да е наясно на кого говори, какво и защо му казва, има ли кой да го чуе. Затова ще се опитаме да определим нагласите на публиката като отговорим на въпроса дали зрителят ходи на театър, за да види реалността или за да избяга от нея. Можем ли да говорим за разделяне на зрителските интереси на “смешен” и “сериозен” театър?

Акцент в дискусията ще бъдат младите зрители, тъй като според проучването “Младежите в България
 /доверие в информационните канали и лайфстайл/” на Blue Point от тази година се оказва, че едва 16% от представителите за новите поколения Y и Z (под 30 години) ходят на театър.

Имайки предвид тези данни, ще попитаме театралите и зрителите за факторите, които определят избора на постановка от страна на публиката. Kой е най-краткият път за достигане до младата аудитория? И как изобщо театрите комуникират със зрителите. Търси ли театърът зрителя, или зрителят сам намира театъра?

Колкото повече въпроси намерят своите отговори в тази дискусия, толкова повече пресечни точки ще бъдат разкрити между сцената и публиката. А когато има диалог и пресечни точки, има истинско творчество.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook