При разкопки учени откриха два тайника в основите на Пирамидата на Слънцето в Теотихуакан, съобщават медии.

През последните месеци изследователска група начело с Алехандро Сарабей от Националният институт по антропология и история на Мексико бе ангажирана с разширяването на проход, който е бил открит още през 30-те години на ХХ в.

В процеса на работата те се натъкнали на няколко неизвестни до този момент тунели. В един от тях намерили тайник, който отвеждал към центъра на пирамидата. Археолозите попаднали и на друг тунел, който ги отвел в погребално помещение. В него те открити следи от четири ритуални погребения, три от които били на деца.

В помещението в центъра на Пирамидата, учените се натъкнали на останки от диск от пирит, на върха на който била поставена човешка фигура, изработена от обсидиан. Край нея те открили различни предмети, сред които морски раковини и няколко каменни ножа.

В друго помещение пък били намерени 11 глинени съда, посветени на бога на дъжда, няколко обсидианови и каменни ножа, както и кости от орел и останки от кучешки скелети.

Сред откритите артефакти най-голям интерес предизвикали три фигурки, изработени от зелен камък и изобразяващи човешки същества, както и маска, също изработена от зелен камък. Всички те били открити в гробница, която според първоначалните сведенията, принадлежала на особено богат жрец на маите.

Изследователите подчертават, че подобна маска и преди това е била откривана, но в надгробни могили, а не в тайници на пирамиди.

Проведените разкопки от екипа на Алехандро Сарабей показват, че на мястото на Пирамидата на Слънцето, преди това са се издигали други здания. При своите теренни проучвания в района, учените открили основи на стени от три жилищни сгради, както и следи от още една стена, за която има съмнения, че е обкръжавала площад или някакво друго култово пространство.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: КРОСС