Главният нестинар на България участва в представлението 

Истински огън пламва на сцената на зала 2 в НДК на националния празник 3 март заради предпремиерата на първия по рода си у нас спектакъл „Огния”, съчетал мистиката на нестинарството, театъра, акробатиката и модерните танци в зрелищното шоу.

Тайнствените древни ритуали и модерното изкуство се събират за първи път на една сцена, а амбицията на продуцента на спектакъла и потомствен нестинар – Иван Георгиев, е „Огния” да стане емблема на новата българска и европейска култура в цял свят. Оригиналният замисъл за това съчетание е на продуцента и компанията му „Файър мистери”, а режисурата е на Театъра на огъня и сенките – Fireter. Спектакълът ни пренася в приказния свят на боговете, сатирите и стихиите, а нестинарски танци са поверени на главния нестинар на България – Михаил Георгиев.

„Главният нестинар заема особено място в нестинарския ритуал. Вярвало се е, че единствено той може да контактува със светиите като  медиатор. Нестинарите измолвали благословията на светиите – те се молели за здраве и берекет за цялата общност. Тази титла се предава по наследство”, разказва Иван Георгиев, който с баща си Михаил от дете стъпва върху огъня.

“Танцувам върху огън от 8-годишен. Амбицията ми е да изкарам нестинарството от ресторантите, където то е по-скоро атракция за чужденците и да го пренеса в театъра. За да не се загуби тази наша уникална традиция”, казва още Иван Георгиев.

Потомствените нестинари са гастролирали заедно и в чужбина, където са ги посрещали с особен интерес. 

„Извън България нестинарството е непознато. Самата идея, че някакви хора танцуват по жарава е достатъчно екзотично, за да предизвика интереса им. Навсякъде където отидем, хората се тълпят да наблюдават танца”, допълва продуцентът.
Очаква се към „Огния” огромен интерес не само в България, но и в чужбина, както и покани за международни фестивали.
 
Сюжетът:
Героите от света на „Огния“ влизат през парадните порти на съня, за да поставят въпроси за живота, любовта и омразата. Спектакълът е изграден върху митологични персонажи, вълнували умовете на поколения поети, писатели и учени. На сцената един след друг се редуват и спречкват Денят и Нощта, сатир, стихии.

Любовната игра между Мъж и Жена оплита героите в една притча за предателство, омраза, болка и прераждане, а нестинарският танц провокира сетивата на зрителите. Разказана от конферансие и „одухотворена“ от ангел, историята ни повежда към неочаквана развръзка.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook