Израелските власти откриха за постоянни посещения участъка от брега на река Йордан, където е бил кръстен според преданието Исус Христос, съобщава ИТАР-ТАСС.

По-рано това място – Каср ал-Яхуд, което се намира в охраняваната гранична зона между Израел и Йордания, се контролираше от армията и поклонниците бяха допускани няколко пъти в годината по време на големите християнски празници.

На церемонията по откриването на новия поклоннически и туристически център присъстваха вицепремиерът на Израел, регионалният министър Силван Шалом, както и военни, отговарящи за координацията на Западния бряг на река Йордан, както и представители на различни християнски конфесии.

Шалом изтъкна при откриването, че това място, което привлича много поклонници, ще стане притегателна точка за развитието на туризма в долината на река Йордан и това несъмнено ще се отрази на икономиката на региона.

Очаква се Каср ал-Яхуд да бъде посещавана годишно от около 150 000 души. Вицепремиерът от своя страна съобщи, че неговото ведомство води преговори с Йордания и Палестинската автономия за разработване на съвместен пакет от туристически услуги.

Според представители на израелското министерство за регионално сътрудничество в момента дейността е съсредоточена върху подобряването на водоснабдителната система, обновяването на местата за кръщение, създаването на по-добри условия за поклонниците за провеждане на молитви и оптимизиране на режима за и посетители.

От йорданска страна също се готви откриване на поклонническо място до мястото на кръщението на Исус Христос. През февруари 2007 година хашемитското кралство предаде на Русия поземлен участък за безсрочно и безвъзмездно ползване край брега на река Йордан за изграждане на руски поклоннически център. Той ще бъде открит през есента на 2011 година.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ДНЕС ПЛЮС