Община Банско, Асоциацията на хотелиерите в Банско и Кемпински Хотел Гранд Арена – Банско официално анонсираха датите, програмата и участниците във второто издание на Банско Опера Фест. След успешния старт на фестивала миналата година, кметът Александър Краваров обяви, че мероприятието ще се провежда ежегодно и неговата програма непрекъснато ще се обогатява.

В тазгодишното издание на оперния фест ще бъдат представени операта „Травиата“ (26 август) и Гала вечер с популярни оперни арии и дуети (27 август). На площад „Никола Вапцаров“ под открито небе ще пеят оперната прима Цветелина Малджанска (в ролята на Виолета), тенорът Божидар Николов (в ролята на Алфред) и баритона Нико Исаков (в ролята на Жорж Жермон). „Травиата“ е продукция на Държавна опера Пловдив, която е партньор на фестивала със своите хор и оркестър. Диригент в първата фестивална вечер ще бъде Деян Павлов.

В Гала вечерта на фестивала организаторите спазват традицията за приемственост между млади оперни изпълнители и утвърдени звезди. Изборът на диригент също потвърждава желанието на община Банско да даде шанс на нови таланти. Младият Георги Патриков ще дирижира популярни арии от Пучини, Верди, Маскани и други в изпълнение на утвърдените звезди на фестивала и млади надежди на българското оперно изкуство.

Двете вечери на Банско Опера Фест ще донесат изключителна наслада на гостите и жителите на Банско, а класическата музика звучи дори още по-красиво и вдъхновяващо в полите на Пирин планина. От хотелиерите в курортния град научихме, че вече има много резервации за периода на фестивала от чуждестранни туристи, които са разбрали за успешното му първо издание миналата година. Някои от тях споделят, че би било прекрасно, ако тази година повече българи бъдат привлечени от идеята за опера под открито небе в сезон, който е изключително приятен за отдих в Банско.

Организаторите определят за голям успех факта, че са успели да привлекат специално за фестивала Божидар Николов – един от малкото тенори пял заедно с Пласидо Доминго. В момента Божидар Николов е по-известен в света, отколкото у нас. Възпитаник на Националната Музикална Академия, още през 1990 година той печели наградата за най—добър оперен изпълнител в конкурса „Мадам Бътерфлай“ (Маями – Флорида) и веднага след това започва кариерата си в във Виена Статс Опера. С Пласидо Доминго пеят арията на Дон Родриго във Вашингтонската опера, където Доминго е артистичен директор.

В „Травиата“ на Николов ще партнира сопраното Цветелина Малжданска, пяла с Хосе Карерас и Андреа Бочели на концертите им в България. Участието на маестро Нико Исаков се превръща в традиционно за Банко опера фест. Знаменитият ни баритон и другите звезди ще вземат участие в двете вечери на фестивала.

От община Банско подчертават, че входа за фестивала е свободен и отправят покана към всички почитатели на оперното изкуство да гостуват на Банско в периода на фестивала.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook