Музика, графити, скулптура, анимация и други сфери на градската култура са включени в програмата на Weeky Freaky 2011 в Kaliakria Resort

След успешното “кубинско” начало на сезон 2011, едно от “най-горещите” места на българското Черноморие – Kaliakria Resort, ще посрещне юли с тридневен арт уикенд. За втора поредна година – от 1 до 3 юли 2011, в курортния комплекс ще се проведе Weeky Freaky – събитието, което среща различни сфери на градската култура – музика, графити, анимация, живопис и др.

Тази година летният уикенд ще стартира веднага след Джулай морнинг. На 1 юли ще бъде открита изложбата на Калоян Илиев – Кокимото – млад варненски художник, който само за 7 години има зад гърба си 13 самостоятелни изложби, 94 участия в национални и световни групови изложби и фестивали и 10 награди. Откриването на изложбата ще бъде придружено с музикалните изпълнения на Миленита, която отскоро радва феновете си и с главната си роля във филма „Лора от сутрин до вечер“. Стилът й трудно може да бъде определен жанрово, но тя е един от малкото изпълнители в България, които сами пишат своите текстове и музика. Следва представяне на един от най-популярните български аниматори – Неделчо Богданов, по-известен с успешната онлайн поредица „Българ”, късометражните „Зверове”, „Професорът” и др.

Във втория ден на арт феста ще бъде открита изложба на керамични творби на Марта Димитрова, която експериментира в областта на съвременната керамика, както и изложба на скулптора Стефка Георгиева. Чрез преоткриването и пре-прочитането на отпадъчни, ненужни елементи, заети от съвременния постиндустриален живот, творбите й често обръщат внимание на важни екологични проблеми.

В следобедните часове на втория фестивален ден гостите на Kaliakria ще се забавляват с лятно парти с DJ Marten и лайф графити пърформънс на Ернесте Насимо – един от първите и най-разпознаваеми графити артисти в България и по света. Насимо се развива в тази сфера от повече от 15 години и историята му се простира назад до средата на 90-те, върху десетки влакови вагони, хиляди стени и платна. В момента представя експозицията “V.I.T.R.I.O.L” във Ванкувър – заглавието е абревиатура на латинската поговорка Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Ossultum, или алхимичната формула „Изучи вътрешността и ще откриеш скрития скъпоценен камък”.

Арт уикендът на Kaliakria ще завърши на 3 юли с изложба на съвременния художник Илка Пейчева, специализирала в областта на анимацията и сториборда. Като типичен urban артист, Илка рисува всичко, което я заобикаля в реалния свят, но пречупено през звуците на любимата си музика. За целта е намерила своя интересен начин да поднесе „платната си” – вместо на хартия, представя илюстрациите си върху винилови плочи. По време на представянето на изложбата DJ Skill и DJ Stone Skipper ще допълнят атмосферата със суинг от 60-те години. Резидент на целия арт фестивал в Kaliakria ще бъде DJ JiJo (Jazz Profilactika).

“Целта на фестивала е да стане традиционно културно събитие, което превръща почивката в арт приключение”, казват организаторите на Weeky Freaky – Totally Events и Kaliakria Resort .

В първото издание на Weeky Freaky през 2010 взеха участие фотографът Александър Моллов, режисьорите Адам Елиът, Дидие Фонтен, Етгар Керет и Шира Гефен, представили поредица късометражни филми, носителят на наградата на М-тел за съвременно изкуство 2009 – Венелин Шурелов, „HaHaHa Impro Theatre”, майсторката в изработка на оригами Емилия Скотник, бижутерката Весела Кучева и др.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook