Шест гробници, разположени в близост до некропола край Голямата пирамида в Сахара бяха отворени за посетители за пръв път. В две от тях са погребани ковчежникът на фараона Тутанкамон, Мая и неговият наследник генерал Хоремхеб.

В некропола край пустинята Сахара в продължение на векове са погребвани египетските владетели и техни приближени от двора в древната столица Мемфис. Част от гробниците са проучени в края на 19-и век от екип европейски учени, които откриват общо 15 погребални камери.

Все още според експертите в района има неразкрити гробници. Голяма част от погребалните камери са били обект на грабежи не само в древността, но и в наши дни.

„Отваряме гробниците за посещения, за да покажем на света, че Египет е сигурно място за древните артефакти. Всеки, който иска да се докосне до магията на древните фараони е добре дошъл”, обяснява д-р Захи Хавас.

През последните години голяма част от артефактите, откраднати от гробниците са били възстановени. Те са върнати по местата си и вече могат да бъдат видени от посетителите. Египетските власти са засилили охраната около комплекса и разработват план за привличането на повече туристи.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: ekipnews.com