Уникална българска църква ще бъде новото попълнение в световното наследство на ЮНЕСКО, информира Нова ТВ.

Храмът св. Георги в Кюстендил ще се нареди сред защитените културни паметници, заради интересната си архитектура и стенописи.

Църквата св. Георги в Кюстендил датира от 10 век. Предполага се, че това е най – старият храм на балканския полуостров.

Тя няма олтар, тя е апсида, както са правени византийските черкви. Тя е била разрушена от турците, зарита в земята след това я съграждат на ново през 1860 година. Предполага участието на солунски зографи, а в сводестата част вече са самоковски майстори от школата на Иван Доспевски.

В колоните са само запазени долната част на светците, лицата са изтрити и се предполага , че са изтрити от самите турци, които са събаряли черквата до колоните. Храмът е обявен за паметник на културата и отваря врати само на днешния празник. Очаква се скоро той да се присъедини към защитените обекти на ЮНЕСКО.

Специалистите са категорични, че това е нещо уникално и почти граничещо със съвършенството. Става въпрос за уникален обект с уникални стенописи, какъвто дори и в Гърция и в Сърбия не е запазен, преплита се историята от хилядолетия на повече от три държави.

Ако кандидатурата на храма св. Георги бъде официално одобрен, това ще бъде 10-ят български обект под закрилата на Юнеско, наред с Боянската църква и Рилския манастир.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: deltanews.bg