Премиера на „Живот в три версии“-копродукция между Модерен театър, пловдивския и сливенския драматичен театър
12 май, четвъртък, 19:00 часа
От: Ясмина Реза
Режисьор: Ивайло Христов
Сценография: Марина Янева и Самуил Ганев
Превод: Снежана Здравкова
С участието на: Радина Кърджилова, Кристина Янева, Ивайло Драгиев и Георги Вачев

Не пропускайте как младите надежди на младото ни кино играят в новата версия на „Живот в три версии” – една мрачна комедия на нравите, написана от най-популярната и интересна френска съвременна авторка – Ясмина Реза. Радина Кърджилова („Тилт”, „Стъклен дом”) и Ивайло Драгиев („Тилт”), си партнират достойно с по-опитните си колеги Кристина Янева и Георги Вачев.

Пиесата на Ясмина Реза – дръзка, насмешлива, горчива, секси и умна, си играе с вариантите, по които може да се случи всяка приятелска вечеря. Три версии на една привидно банална ситуация, в която всички изпадаме ежедневно. Две двойки на вечеря; шеф и подчинен; съперничество, неловкост, ревност, раздразнение, много вино и смешни ситуации, в които непрестанно изпада модерният градски човек. Социалното лицемерие е умножено по три и ефектът е като ефекта на пеперудата – когато дори полъхът от крилете на пеперуда в Ню Йорк може да предизвика тайфун в Япония.

Ясмина Реза, майстор на дръзкия, бърз и язвителен диалог, рисува случка, която всички сме преживявали, но по три съвършено различни и неочаквани начина. Никой не е само отстъпчив, само нервен, само влюбен, само стеснителен, само пиян. Във всеки от нас дремят поне по трима души, които могат да реагират поне по три начина във всяка ситуация. Толкова е интересно да ги открием и да се запознаем с тях. Това е една психологическа, черна комедия, само че по три. Ето така си играят с нас актьорите в пиесата „Живот в три версии”. Затворени сякаш в бяла клетка, те са като опитни мишки в експеримента, организиран майсторски от авторката, режисьора и сценографа. Какво би станало, ако една и съща ситуация се преиграе няколко пъти, ако имахме право на втори и трети шанс, ако поставените обстоятелства не бяха същите…
Самата авторка е актриса и играе в световната премиера на „Живот в три версии” в Париж в ролята на Инес. Наградена с най-престижните световни награди за пиесата си „Арт”, Реза не обича да спекулират с личността ù. „Пиша много рядко, много бързо и кратко“, казва тя. Отказва да раздава автографи и интервюта и да се появява в телевизионни предавания. Настоява, че пиесите ù са мистерия, която не се разисква. „Искам да бъда търсена, но не и разбрана“, заявява писателката.

Пъзелът „Живот в три версии” ще ви разсмее, замисли и натъжи. Ще усетите, че въпреки свободата на избора, човекът е обречен. Защото всъщност е напълно сам.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook