Естрадната прима Йорданка Христова организира купон за 70-годишния юбилей на големия певец Борис Гуджунов. Честването ще се състои в Social club в София, петък – 27 май 2011 от 18 до 20 ч. Най-близките приятели сред колегите на изпълнителя на хитовете „Надежда” и „Каквато искаш ти бъди” ще пеят на тържеството му. Освен самата Йорданка Христова, с песен ще го поздравят още Богдана Карадочева, Маргарита Хранова, приятелите му от неговото трио Бо Бо Бо – Боян Иванов и Борислав Грънчаров, Михаил и Кристина Белчеви, Васил Петров, Снежка и Руми от група Трик. Композиторите Развигор Попов, Найден Андреев и Томи Димчев също ще уважат празника и ще изпълнят по нещо за Борето Гуджунов.

Входът за събитието е само 10 лв. и всички приходи ще бъдат подарък за певеца с кадифения глас, който е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа с Паша Христова на 21 декември 1971 г. Инцидентът нанася много физически и психически травми на естрадния ас, но въпреки това той геройски ги понася и до днес. Затова преди броени дни той сподели, че е не е вярвал, че ще доживее своя 70-годишен юбилей. На последното заседание на БАНИ – Българската академия на науката и изкуствата акад. Йорданка Христова предложи своята идея за честването на достолепната годишнина на Борис Гуджунов и колегите й с радост прегърнаха идеята.

Борис Гуджунов е роден на 22 май 1941 в Пазарджик. Той е един от най-популярните български певци през 60-те и началото на 70-те. Завършва техникум по фина механика и оптика и работи в Киноцентъра и Оптико-механичен завод в София. През 1963 е приет във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“, където учи до 1967. Успоредно с това завършва Школата за естрадни изпълнители при Българско радио – 1964. В началото на концертната си дейност изпълнява рокендрол и шлагери като солист на „Сребърните гривни“ и ЕО на КТР. Първия си запис осъществява през 1964 – „Търси се една девойка“ (м.Петър Ступел). В края на 60-те е солист на оркестър „София“ (до 1971). В международния конкурс за изпълнители на фестивала „Златният Орфей“ печели втора награда през 1971 и трета награда – през 1980. Получава и трета награда за изпълнение на немска песен на „Шлагерфестивал“, Дрезден – 1972. Представял е многократно песни на различни конкурси: „Каквато искаш ти бъди“ (м.Атанас Косев) – втора награда в конкурса за български песни на фестивала „Златният Орфей“ – 1971, „Надежда“ (м.Атанас Косев) – трета награда на същия конкурс през 1974. Гостувал е в много европейски страни: Русия, Полша, Сърбия, Турция, Германия, Италия, както и в Куба, Алжир, Япония. Има издадена и малка плоча от германската фирма „Амига“ през 1972. Борис Гуджунов е автор на текстовете на някои от своите песни. Той е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа, при която загинаха Паша Христова и голяма част от музикантите от оркестър „София“ на 22 декември 1971. През 90-те години заедно с приятелите си Борислав Грънчаров и Боян Иванов създават певческото трио „Бо Бо Бо“, което изпълнява популярни забавни шлагери с лек хумористичен текст. Шоуто им се радва на голям успех и песните излизат в албума „Момчета с късмет“. През 1998 получава Голямата награда „Златният Орфей“ за цялостно творчество. Голяма популярност му носи и дуета с Тони Димитрова „За кой ли път“. През 2001 Борис Гуджунов записва съвместен проект с детската вокална група „Бон-бон“. Няколко години по-късно телевизионна реклама възражда изпълнения от него хит в дует с Мими Иванова „Хора и улици“ (песен от филма „Момчето си отива“ – 1972). През 2003 издава компактдиск с най-хубавите си песни. През 2005 записва нова песен на композитора Кирил Икономов – „Светилникът“. През 2006 скромно отбеляза 65-годишния си юбилей, а през 2009 колегите му от естрадата му организират голям бенефисен концерт.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook