Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ се провежда от 13 до 15 април във В. Търново. Над 80 участници ще се включат в осмото издание на туристическата борса. Международното изложение е единствената специализирана борса за културен туризъм в България, съобщава БГНЕС. В него участват общини, неправителствени организации, културни институти и фирми от туристическия бранш и свързаните с него отрасли.

В борсата ще се включат и чуждестранни туристически представителства, фирми и организации от Испания, Полша, Аржентина, Индонезия, Гърция , ЮАР, Македония, Румъния, Хърватска и Франция.

При откриването на събитието от „Царевград Търнов“ съобщиха за ръст на туристическия поток и по-голям брой прожекции на АВП „Звук и светлина“, разказват от Север.бг., inews.bg.

За културния туризъм няма криза, а за да се популяризира старата столица като неизменна туристическа дестинация, се правят множество планове за реконструкция и благоустрояване на някои от културните обекти, е основният извод направен от общинската фирма.

Въз основа на сключен през миналагта година договор за подобряване на туристическата структура ще бъде направена консервация и реставрация на църквите „Св. Иван Рилски“, „Св. ап. Петър и Павел“, реконструкция на Владишкия мост, подобряване визията на централния вход на крепостта Царевец, както и бъдещото модернизиране на административната сграда на историческия музей.

„Четири-пет пъти повече приходи донася за България един човек с цел на посещението културен туризъм, отколкото обикновеният ваканционен турист“, коментира зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, който присъстваше на откриването на изложението.

В никакъв случай това не означава, че трябва да се противопоставят двата вида туризъм. „Те вървят ръка за ръка. Просто трябва да разнообразим продукта, да има за всеки според потребностите и да се стремим да привлечем културните туристи – хората, които идват да си купят българска култура“, заяви зам.-министърът, цитиран от Агенция „Фокус“.

Чобанов смята, че все повече и повече се печели от културния туризъм и посочи, че ваканционният туризъм също печели изключително много от имиджа на България като държава с богата култура. По думите му това е правилният път за българската туристическа индустрия.

„България е благословена с уникално културно наследство и ние трябва да направим всичко възможно то да се превърне в една могъща туристическа индустрия“, заяви Чобанов. Той посочи, че са необходими много усилия за съхраняване на паметниците на културата.

Самото изложение е разположено в изложбени зали „Рафаел Михайлов“, където върху площ от 350 кв. м. 112 български изложители рекламират своите културни богатства, занаяти и производство. 46 филма участват във фестивала „На източния бряг на Европа“.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: deltanews.bg