Търсенето за спа туризъм в България е нараснало 3 пъти за последните 5 години. Тази тенденция не е само на местна почва. В световен мащаб търсенето на СПА с цел пътуване и ваканция се е повишило 2 пъти от 2004 година насам. Интересно е, че дори в период на криза, когато наблюдаваме известен спад в другите общо популярни типове туризъм, СПА ваканциите бележат завидно развитие.

Според Ния Вълчева „интересът се провокира най-вече от развенчаването на убеждението, че СПА е за красивите и за богатите.” Напротив, „СПА услугите и СПА туризмът се превръщат в лесен и достъпен метод за справяне със стреса и цялостно подобряване на душевното и физическо състояние.” Това е подкрепено и от статистиката на Google, която показва, че хората свързват СПА не със средство за разкрасяване, подобряване на здравословното състояние или овладяване на стреса, а с желанието да намерят баланса между трите. През последните години, най-голямо е търсенето за wellness, което в превод означава състояние, при което тялото и съзнанието се чувстват добре. СПА философията разчита както на релаксиращите и лечебни процедури за тялото, така и на анти стрес терапиите за успокоение на ума.

Данните също така показват и засилено присъствие на спа туризма и спа процедурите в интернет медийното пространството. Многократно са се увеличили медийните материали по тази тема, което кара все повече хора да се интересуват и възползват от тях. Колкото по-модерно, толкова по-търсено.

С нарастващата популярност на СПА процедурите и релаксиращите и лечебни терапии се наблюдава и тенденцията на повишено предлагане и съответно организиране на СПА почивки. Поради наличието на много минерални находища с над 800 вида минерална вода в почти изцяло незастроени дестинации в България, не е необичаен интересът на чужди и местни инвеститори именно към модерни СПА комплекси. Съдейки по глобалните тенденции, изглежда, че тези инвестиции са добре обосновани.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook