Проектът Sofia Drum Day има за цел да популяризира ударните инструменти като представя пред българската публика барабанисти от световна величина и дава възможност на български и чужди музиканти да участват в него чрез обмяна на идеи и опит. На 28 ноември в Sofia Live Club ще свирят холандският “ударен” дует ДРЪМБАСАДЪРС, немският джаз музикант и преподавател проф. Михаел Кютнер и италианският барабанист Жанлюка Гарсиа.

В рамките на фестивала ще се проведе конкурс, където ще участват и млади музиканти от България, Латвия и Румъния.
Освен членове на журито, Михаел Кютнер и Жанлюка Гарсия ще проведат и свои уъркшопове, в които ще споделят своят опит в областта на ударните инструменти с участниците в конкурса и с публиката. Участие във фестивала ще вземе и 17-годишният барабанист Николай Тошев, който спечели първото място в конкурса през 2008 г., а това лято взе първа награда на конкурса Baltic Drummers’ League, провел се в рамките на Saulkrasti Jazz Fest 2010, Латвия. SOFIA DRUM DAY ще бъде закрит с атрактивното шоу на двамата холандски виртуози René Creemers и Wim de Vries познати като DRUMBASSADORS.

Главен вдъхновител и идеен генератор на събитието е барабанистът на група “ТЕ” Венко Поромански, действащ музикант и преподавател по ударни инструменти в НБУ.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook