От хълмовете, осеяни с цветя, до красивите плажове на Бордигера и заснежените върхове на Алпите – Себорга e наистина като приказка, в която нищо не липсва. Зоната предлата разнообразие от пейзажи, които трудно могат да се намерят концентрирани на друго място.

Намиращата се на италианска територия Себорга, която смята себе си за княжество, е разположена на точно такава надморска височина, от която най-добре се съзерцават близките Монако, Ница, Кан и Сан Тропе.

Навремето бенедектинските монаси от Лерино (островите Лерино се намират на френска територия срещу Кан) купуват земята на Себорга от графа на Вентимиля и по този начин се превръщат в принцове. Така, княжество Себорга бива основано през 954.

Според някои британски историци то е първата конституционна монархия в света.

Монасите от Лерино биват оторизирани от Краля на Франция дори да коват местна монета.

През 1815 Виенският конгрес, опитвайки се да разпредели европейските територии след войните на Наполеон, не споменава Себорга в нито един свой документ. Т.е. Себорга не фигурира като част нито от кралство Италия, нито от кралство Сардиния.

Традициите на монасите-принцове оживяват през миналия век благодарение на Джорджо I, демократично избраният „принц“ през 1963.

Той назначава министри и консули, печата пощенски марки, кове монета със собствения си образ „луиджино“ (1 луиджино =$6).

Туристическата дирекция на Себорга пък издава туристически паспорти. А как може да се стигне до чудноватото княжество?

Себорга е разположена в област Лигурия, близо до границата с Франция. Тя заема 14 кв.км. територия и има общо 2000 жители. Едва 362 от тях живеят в столицата Себорга, а останалите са в „чужбина“.

Столицата пък е разположена върху 5 кв.км. Жителите й се занимават основно с отглеждане и износ на цветя в цял свят. Специалитет са мимозите и евкалиптът.

Националният празник на Себорга е на 20 август, когато жителите на княжеството честват със специална процесия Свети Бернард.

Три ресторанта в зоната предлагат вкусни местни ястия, приготвени с риба, заешко или козе месо.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: prontosofia.com