Пилио е планината, която митът нарича лятна резиденция на Олимпийските богове и магическа земя на кентаврите. Издига се наситено зелена и внушителна над град Волос, между Пагасейския залив и Егейско море. Известна е с райската си природа, която омайва и пленява многобройните й посетители.

В магическата атмосфера на Пилиоския пейзаж се срещат историята с легендата, дивото с питомното, миналото с настоящето. Тук са станали божествените бракосъчетания на Пелей и Тетида, възпяти от Омир, Пиндар и Еврипид. Оттук е тръгнал легендарният кораб “Арго” с Язон и аргонавтите за далечното пътуване към Колхида в търсене на златното руно. При мъдрия кентавър Хирон са отгледани и учени полубоговете Ахил и Херкулес и Асклепий е овладял лечебното изкуство. Освен в митовете белезите на историята на Пилио през вековете са запечатани сред руините на древни градове, остатъците от средновековни крепости и в паметниците на базиликите от първите години на Християнството. От ХІІв. Пилио присъства на историческата сцена като “монашеска общност” заради многобройните манастири, построени по безопасни и планински места от монаси на Света Гора. С течение на времето около манастирите на Пилио се появяват нови селища, които с преселването на население от крайбрежните части се организират в малки градчета и селца, през времето на Турското господство придобиват признание и самоуправление, в резултат на което същите достигат икономически и културен разцвет към втората половина на ХVІІІв. Така главните села на Пилио се превръщат в същински музеи на народното изкуство и архитектура. Величествените фигури на кулите, храмовете – тип базилики с гравираните олтарни орнаменти и изящни иконописи, калдъръмените улички, прохладните площади, каменните чешми и дъгообразните мостчета са запазени и до днес и съставят характерния Пилиоски пейзаж.

Днес планината е един от най-търсените туристически маршрути. Неслучайно много представители на гръцкия елит са се сдобили с вила именно тук. Всяко лято живописните селца на Пилио се изпълват с множество туристи от цяла Европа. Търсачите на автентизъм и спокойствие със сигурност намират тук „своето място”. Крайбрежните ивици с уединените заливчета се славят като едни от най-чистите. Местата, на които можете да поплувате и да се насладите на слънчевите лъчи са много и няма да останете с усещането, че около вас гъмжи от народ. От крайморските селища, кацнали в подножието на планината ви препоръчвам горещо Агиос Йоанис, Агиос Димитриос, Хорефто, Милопотамос и Дамухари, където са заснети част от сцените на нашумелия от миналото лято филм-мюзикъл „Мама мия”. Намират се на около час и половина път с автомобил от град Волос. По пътя ще минете през китната Цангарада. Представлява немалко планинско селище, чиято прохлада и свежест със сигурност ще ви заредят. Малко след Цангарада се намира селцето Муреси. Гледката, която се отваря от него към морето е наистина пленяваща. На върха на планината пък е Хания – известен зимен курорт, от чийто ски-писти се вижда морето!

Ако решите да обикаляте Пилио трябва да ви предупредя, че крайбрежните селища приемат посетители основно през летния сезон – т.е. от май месец до октомври. През останалата част повечето от хотелите не работят, въпреки че ако отидете през зимата ще намерите някое друго отворено ресторантче като например таверна „Акрогяли” в Агиос Йоанис. Тук по всяко време на годината можете да опитате от известните Пилиоски гозби като „спедзофай”, „пиперопита” „галотири”, „папуцакия” и „бекри мезе”. През лятото в Агиос Йоанис ще можете да похапнете или да изпиете любимото си питие в някое от многото ресторантчета или кафе-барчета – всички те се намират на самия бряг! В непосредствена близост до Агиос Йоанис се намира плажът Папа неро. За любителите на къмпинга ще отбележа, че на границата между двете селища има голям къмпинг. Иначе цените на хотелите през летния сезон варират около 60 -90 евро за двойна стая. Обикновено цената е за нощувка без закуска. Именно поради облика и репутацията на Пилиоския пейзаж тук трудно ще намерите хотели с all-inclusive програми.

Точно над Волос, на 12 километра се намира „балконът” на града – Портария. Става дума за едно много живописно селце с калдъръмени улички и просторен площад. Със сигурност по-претенциозните посетители ще останат доволни, ако отседнат в местния хотел „Ксения палас”, който е един от немногото наистина луксозни и изискани хотели в Пилио. На самия площад се намират винаги пълните с туристи таверни „Крица” и „Скалакия”. Много близо до Портария е и Макриница, която също „изисква” да бъде посетена. Уличките й са „украсени” от разнообразни сувенири и мармалад, приготвен от местните жители.

Афисос, Агрия и Кала нера на морето, Агиос Лаврентиос, Неохори и Загора в планината са други селца, които също ще ви харесат. Местата, на които си струва да отидете, за да усетите по-истински атмосферата не са никак малко, така че ви препоръчвам да си отделите поне 10 дни. За да откриете всички тези селца ще трябва да стигнете първо до град Волос, който се намира на 500 км от София и на 324 км от Атина. Информация за хотели ще намерите в Интернет или ако се обърнете към някоя от местните туристически агенции.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: okolosveta.com