В манастира „Св.Св.Константин и Елена“, разположен в едноименния курорт край Варна, се пазят мощи на покровителя на влюбените Св.Валентин. Всъщност, Валентин не е католически светец. На практика той е живял и умрял мъченически за христовата вяра.

Малко известен факт е, че такива свети късчета има само на три места в света – в родината му Италия, в Москва и в България. Край Варна мощите донася преди четири години тогавашният игумен на манастира отец Серафим. Той ги получава като дар от римски кардинали при посещението си във Ватикана.

За живота на светеца и чудесата, които мощите му творят в живота на обикновените хора, разказа послушницата в манастира Стела Тодорова.
Първото, върху което акцентира младата жена е, че Валентин не е католически светец. На практика той е живял и умрял мъченически за христовата вяра доста преди 1054 година, когато църквата се разделя на православна и католическа. Дотогава канонът за светостта е бил единен, така че Валентин е и православен светия, обяснява Стела.

Валентин е роден в град Терни, Италия. Бил е християнски епископ и още приживе е извършвал чудеса, най-вече като е изцелявал болни. Закрилник е на младежите, пътешествениците, душевноболните, страдащите от епилепсия. Светецът е живял по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Владетелят наложил забрана на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в битките. Християните в армията обаче търсели епископ Валентин, за да ги венчава тайно. Заради тази му дейност, по-късно той е обявен за закрилник на влюбените. Убит е през 270 година. Той е обезглавен, тъй като не се е отказал от вярата си в Бога. Малко по-късно е канонизиран, но празникът 14 февруари започва да се чества тържествено чак през XIV век.

Мощите на светеца, които се съхраняват край Варна, са поставени в голям и тежък аналой. Те са изнесени на видно място и пред тях може да се извършва поклонение през цялата година, разказва послушница Стела. По думите й светите мощи и сега извършват чудеса. В манастира са документирани редица случаи. Според послушницата много млади хора, отправили искрена молитва към светеца, са срещнали половинката си, а нещастно влюбени са открили път към сърцето на избраника си.

В регистрите са вписани и няколко случая на изцелени от бездетство жени. Едно от семействата се е борило да има дете 20 години, друго – 10, но светецът им помогна да се сдобият с рожби, казва послушницата. По думите й един от най-чудните случаи е на семейство, разведено от 20-ина години. Жената запазила чувствата към бившата си половинка и при посещението си в манастира помолила светеца за помощ. В резултат семейството се събрало отново, а старите проблеми между двамата били разрешени.
Най-горещо пред мощите се молят младите, уточнява с усмивка Стела. Според нея възрастните гледат по-пренебрежително на помощта, която може да им окаже Св. Валентин. Оправдават се, че тях любовта вече не ги интересува, а не знаят, че могат да помолят светеца и за здраве и изцеление, разказва послушницата.Според нейните наблюдения, чужденците от католически държави, които посещават манастира, щом разберат, че там се пази такава светиня, веднага отиват при мощите и засвидетелстват уважението си. Гостите от Русия също усърдно просят помощта на светеца.

Св. Валентин помага, стига да носиш вярата в себе си и да го помолиш да се застъпи пред Бога за тебе, е убедена послушницата. Според нея за изцелението на болните помага много и чудодейната вода, която блика в светата обител. Историята разказва, че аязмото се е появило още при построяването на манастира „Св.Св. Константин и Елена“. Водата бликнала при изграждането на храма, докато майсторите градили олтара. Аязмото го има и днес, запазена е и целебната му сила, а посетителите могат да си вземат шишенце течност безплатно.

Послушницата посочва, че годишно има поне по 40 случая на изцерени страдалци. Водата, в съчетание с вярата и молитвата, лекува екземи, очни болести, бронхити, епилепсия, артрит, депресии, диабет. От миналата година в манастира има и икона на Св.Валентин, разказва още Стела. Изработена е от български майстор. На предстоящия празник на влюбените в обителта ще бъде отслужена литургия и ще се почете тържествено Покровителя на влюбените.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: infotourism.net