В навечерието на Олимпийските игри през 2016 г. в Рио де Жанейро ще бъде построено наистина впечатляващо съоръжение – Solar City Tower. То е планирано за изграждане от архитектурното бюро RAFAA и представлява най-големият соларен водопад в света.

Височината му ще е 105 метра, а слънчевите панели ще бъдат по цялото протежение на водопада. През нощта той ще черпи енергия от падащата вода, а през деня- от огромни слънчеви панели. На горния край на водопада ще бъде построена специална площадка, до която всички желаещи ще бъдат качвани с асансьор. Невероятната гледка оттук към океана и града би трябвало да служи като примамка за туристите.

Разбира се, ще има също магазинче, кафене и прочие приятни за туристите неща. Ресторантът и магазините са разположени под водопада, а до тях ще има амфитеатър и приемна.

Асансьорът ще отвежда посетителите на 98 метра височина, където ще се намира терасата с чудесна гледка. Създаването на Solar City Tower има две основни цели. Първата, разбира се, е привличането на повече туристи, а втората – да се създаде източник на чиста енергия както за града, така и за олимпийското село в бъдеще.

Що се отнася до външния ефект на съоръжението, то водопадът, изливащ вода като че ли отникъде, наистина впечатлява и няма аналог по света.

Студио RAFAA от Цюрих предлага да разположи Solar City Tower на остров Котундуба, на входа на залива Гуанабара. Входът за сградата ще се намира на 60 метра над морското равнище и ще служи като чудесно място за социални сбирки и събития.

Върхът ще се извисява на 105 метра над морското равнище, а от него туристите ще могат да се огледат на 360 градуса, стъпвайки върху стъклената платформа.

Няколко етажа по-ниско, на 90,5 метра надморска височина, ще се намира и платформа за скачане с бънджи, която ще придаде допълнителна екзотика и динамичност на проекта.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: infotourism.net