През последните две лета поморийските солници се превърнаха в едно от най-посещаваните места по Южното ни Черноморие, коментира уредникът на Музея на солта в Поморие Илия Кусев.

В началото тук идваха предимно хора от региона, а сега и от цялата страна, разказва Кусев. Славата на лечебната кал и луга вече превърнаха поморийските солници в предпочитано място за процедури. Те лекуват 94 болести.

Всичко това туристите могат да научат в една от интересните съвременни атракции – единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода.

Музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол. Той се състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници. Разполага с уникална колекция от снимки от началото на миналия век, проследяваща развитието на солодобива в района, стари топографски карти, макети и автентични соларски съоръжения и инструменти.

Посетителите могат да видят „на живо“ всички технологични операции, да разговарият със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.
Поморие е бил курорт от дълбока древност и е известен с главните лечебни фактори на лиманната кал, лугата, морската вода и морския климат.

Поморийското езеро, известно с неповторимата си флора и фауна, която може да се наблюдава от посетителите, е свръхсолена лагуна от естествен произход. Отделено е от морето с пясъчна коса и изкуствена дига. В южната си част има канал, който го свързва с Черно море. Формата на езерото е продълговата с дължина 6,7 км и ширина 2 км. В южната част се добива лечебна кал, а северната се използва за солодобив.

Лиманнатa лечебна кал, която се добива тук е между най-добрите в света. Тя влияе особено добре на редица заболявания на опорно-двигателната система, кожни проблеми, включително и псориазис, заболявания на периферната нервна система и др.
Доказано е също така и противовъзпалителното и релаксиращо действие на поморийската луга. Тя има много добър ефект при атонични рани. Лугата се използва и за компреси при заболявания на горните дихателни пътища.

А за онези от вас, които желаят да усетят автентичната атмосфера на миналото, да разберат нещо повече добиването на морската сол и за уникалните лечебни свойства на помолийската луга, препоръчваме да посетят Музея на солта в Поморие. Отворен е от 10 до 18 часа с почивен ден неделя.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Източник: infotourism.net