Дивата природа и историята привличат посетителите към пустинята Калахари в Южна Африка. Град Ъпингтън е основното място в региона, от което да започнете своето изследване на Калахарската пустиня. Той е привлекателен, но горещ град и именно заради това е идеалният курорт за ваканция през зимата. Ъпингтън е град с красиви пейзажни градини и огромни дървета, които му придават мирна и спокойна атмосфера.

Посетители от цял свят се стичат в Южна Африка основно, за да видят и почувстват пустинята Калахари – дома на народа сан (бушмените). Местността е известна със своите червени дюни, водопада Ауграбис, грабливите птици и калахарските лъвове.

Град Ъпингтън в южноафриканската провинция Северен Кейп представлява красив зелен оазис до Оранжевата река, разположен по средата между Кейптаун (894 км) и Йоханесбург (804 км) и само на няколкостотин километра на изток от границата с Намибия.

Градът е популярна спирка преди да сложите началото на приключението си в парка „Kgalagadi Transfrontier Park“ (268 км) или националния парк на водопада Ауграбис (120 км). В Ъпингтън ще си починете за една или две нощи в удобна къща за гости. От там можете да наемете и кола под наем.

До Ъпингтън лесно можете да достигнете с южноафрикански авиокомпании от Кейптаун или Йоханесбург или с автомобилен превоз. Можете да пътувате и с автобус от Йоханесбург.

Още по обяд, дори през пролетта, температурата е близо 32 градуса по Целзий, така че е добра идея да започнете рано да изследвате града, след като закусите добре в къщата за гости. Подходяща къща за целта е „Bain`s House“. Тя е чудесна и елегантна, издига се над реката и се намира на кратко разстояние от центъра на града.

Няма никакви автобуси или таксита в града, така че превозните средства са необходимост за всяко пътуване. Особено подходящи са джиповете 4×4, които пътуват по такива пътища като Wildernis и Nossob Mabuasehube в парка „Kgalagadi Transfrontier Park“.

Следобедите може да прекарате, отпускайки се на сенчеста веранда, която гледа към реката, към красива зелена градина или до някой басейн.

Оранжевият музей на Калахари се помещава в сградата на холандска-реформистка църква от 1865 г. близо до моста, под който преминава Оранжевата река. Експозицията включва битови предмети от това време както и експонати, свързани с историята на Ъпингтън.

Музеят все още пази църковните пейки, високия амвон и интересна колекция от стари печатарски преси.

Отвън до музея има кафене и магазин за сушени плодове, които продават сладки местни деликатеси – най-вече сушено грозде и стафиди. 10% от южноафриканските лозя се намират около Ъпингтън. От тях се произвеждат вината „Oranjerivier“.

Пустинята ражда диаманти

Само през моста е впечатляващото Date Palm Avenue с повече от 200 палми, засадени през 1935 г. Сега палмите са определени за национален паметник. Не бива да пропускате да посетите Date Palm Avenue, тъй като мястото е доста ефектно. Има добри магазини, супермаркети и ресторанти в града.

Ъпингтън е началната точка за много приключения в пустинята Калахари, където има безбройни лагери и екскурзии за хора, които търсят да изпитат пространството и тишината на пясъчните дюни и да видят дивата природа.

Градът предлага разнообразни и интересни спортове, такива като гребане с кану в националния парк на водопада Ауграбис, пешеходен туризъм или планинско колоездене.

Паркът „Kgalagadi Transfrontier Park“ покрива границите на Южна Африка, Намибия и Ботсвана. Той се състои от почти 3,7 милиона хектара червени пясъчни дюни, сухи корита на реки и рядка растителност. Паркът е дом на огромно разнообразие на животни от дивата природа, включително леопарди, различни видове антилопи, лъвове, газели и антилопи гну.

Пътят в Кейптаун преминава през Кенхардт, където стои огромно 600-годишно дърво. Под него магистрат Максимилиан Джексън е установил лагер през 1868 г., за да реши анти-колониалния конфликт.

Трябва да видите и „голямата дупка“ в град Кимбърли (411 км), където лудостта по диамантените мини е започнала през 1871 г. Това е най-голямата ръчно изкопана кариера в света, която покрива 17 хектара и която е „родила“ 2 722 кг диаманти преди да бъде затворена през 1914 г.

В музея е показан „Eureka“, първото записано диамантено откритие, и „616“ – 616 каратов диамант, който е най-големият необработен октаедричен диамант. Можете да предприемете и подземни обиколки на работеща диамантена мина и по-конкретно на мината Bultfontein.
Цялата област е богата на история, която е жива и днес, а пейзажите са смайващи.
Източник: okolosveta.com