Ако все още не сте били в Дамаск – време е да отидете. Градът е най-старата съществуваща столица в света и определено има какво да се види в него. Той е пълен с културни преживявания, енергия и неизследвани съкровища. Дамаск определено е дестинация, където можете да откриете нещо специално за себе си.

Древната столица на Сирия, по думите на сирийския филмов режисьор Набил ал Малех, е един от последните градове на планетата, където повечето проблеми са решени с усмивка. Дамаск е град на култура, завоюване и интрига. Той е запълнен с древни ориентири – свидетелство за многото ери и народи, които са го обитавали през цялата му история. Градът е бил любим на османските династии.

Забравете за новите квартали и се отправете към Стария град. Сред извитите му улици е разположен известният пазар, където можете да намерите всичко – от домакински стоки до подправки и злато. Това е място, където ароматите на босилек и кимион се смесват с тази на магарета и петрол.

Ако се разхождате из Стария град, оглеждайте се за великолепната голяма Джамия на омаядите. Камъните на тази бяла мраморна джамия бяха първо поставени от гръцки майстори от Константинопол през VІІІ век. Джамията е изградена на свещена земя, която е била изпълнена от храмове на различни религии.

Нейният купол е построен отново след като е подпален през ХІХ век и прилича на германски военен шлем. Двама ръководители е смятано, че са погребани вътре – Джон Баптиста и Имам Хюсеин, внукът на пророка Мохамед, който беше убит от съпернически мюсюлмански сили през 680 г. от н. е. при битката в Кербала, Ирак.

В съседство е гробът на Саладин, който освободил Йерусалим от кръстоносците. Ковчег, дарен от Кайзер Вилхелм, не беше никога неизползван и седеше точно до оригинала. За да видите великолепната ислямска архитектура, посетете гроба на Мамлук Султан Байбарс, който победи монголците.

Заведението Laila, което се намира срещу Джамията на омаядите, има великолепен изглед на едно от най-свещените места на исляма.

Западащото величие на града със сигурност ще започне все повече да ви харесва, въпреки че няколко арабски дворове на къщи с гравирани дървени тавани, каменни инкрустирани орнаменти и цитрусови дървета са били възстановени и превърнати в бутикови хотели. „Беит ал Мамлука“ от ХVІІ век близо до Баб Тума е ръководен от бизнесдамата Мая Мамарбачи и има уютен бар. „Талисман“ в еврейския квартал се съживява като изгражда басейн в основния си двор.

Проверете нощния живот. „Мармар“ в Баб Тума пуска арабски и западни мелодии, а собственикът Мунтер Куба обича да се смесва с тълпата. Арабска група свири в Laterna на улица Мей 29. Пиано барът в Bab Sharqi има караоке всяка нощ. За късно питие опитайте Oxygen в Qeimariyeh, който си спечели слава като изхвърли американския консул преди няколко години.

Ако имате още енергия, вземете такси към планината Qasioun за изглед на осветения град. Сергиите на най-горните пътища продават кафе и печена царевица.

След хедонистична нощ, културата ви очаква. Закусете с хумус и месо в хотел Sham Palace, което трябва да ви предостави достатъчно енергия за предстоящата обиколка.

Няма по-добро място за старт от Националния музей. Сирия е била кръстопътя на древния свят и колекцията на музея обхваща пред-историята, местата от Бронзовата ера Ugarit и Mari, Римската империя и търговският оазис на Палмира, както и ислямско изкуство. Не пропускайте палмирийския гроб, синагогата Dora Europes, която беше прехвърлена от оригиналното си място на бреговете на Ефрат.

Преминете улицата Takiya Suliemaniyah, проектирана от известния османски архитект Синан, и се потопете в спокойната простота на черната и бяла фасада на джамията. Разходете се през военния музей и занаятчийския пазар, за да откриете задължителните подаръци за вашите приятели, когато се приберете обратно вкъщи.

Може би ще искате да обядвате набързо, тъй като има много, което да се види. Ресторантът Al-Sehhi на улицата Ал-Абед е подходящ за тази цел. Турското кафе е направено с правилната доза захар в кафенето Havana Cafe близо до площад Youssef al-Azmeh, където късният президент на Сирия Хафез ал Асад планира своя преврат през 1970 г.

Върнете се пак до Стария град и отидете към цитаделата в Дамаск, която беше седалището на правителството на следващите владетели, които завладяха града. Цитаделата е била затворена за населението в продължение на почти 1000 години, но сега е полу-отворена. Вижте къде Саладин е живял и проследете следите от монголски оръжия на двойните стени. Френски зидар, който е заловен през кръстоносните походи, е прекарал своето робство тук, правейки камъни, някои от които все още носят неговия подпис.

Никое пътуване до Дамаск не е приключило без ръчно направен сладолед с арабска дъвка и шам-фъстък в епохалния магазин от 1898 г. Bikdash в Hamidiyeh souk. Идете в кафенето al-Nofara до Джамията на омаядите, която е популярна с множеството си туристи и жители на Дамаск.

За вечеря опитайте Arabesque близо до Римската арка, където можете да си поговорите за всичко – от архитектура до храна със собственика Хани Нофал и италианския мениджър Грациела Поплани, която възстановява къща с двор наблизо.

Отдайте се на нощен живот – този път в бара Zee в хотел Umayyad на улица „Бразилия“. Музиката е силна, тълпата има вид на богаташи и нивото на хедонизъм е високо.

След клуба правете това, което жителите на Дамаск правят. Вземете си плод от кактус от вечерните сергии на площад Малики и не се колебайте да ядете семената.

Не се учудвайте и паникьосвайте, ако е настъпил последният ви ден в Дамаск и наистина ви остава много, което да видите.

Между най-внушителните сгради е домът на сирийския държавник Khaled al-Azem, който почина в изгнание в Ливан през 60-те години на миналия век. Къщата на Azem, сега правителствен документен център, преживя изличаването в историческия район Souq Saroujeh. Платете малката такса и вижте как сирийската аристокрация е живяла.

Ако желаете, можете да пазарувате в Дамаск. Местните търговци се гордеят с това, което те описват като най-интересната колекция от старинни килими и черги от тази страна на Персия. Ясер близо до Nofara специализира с килими от кюрдската област Ifrin в северна Сирия, което беше на върха на Hali, международния магазин за килими. В Дамаск можете да се сдобиете и с много антики и ценни бижута.
Източник: okolosveta.com