Марибор – вторият най-важен център и втори по големина град в Словения. Той има около 114,000 жители, които живеят, сгушени между лозарски хълмове и Мариборско похорие.

Разположен е в близост до границата на Словения с Австрия, край р. Драва и в центъра на петте природни географски региони.

Марибор е споменат за първи път през 12 век. Въпреки че градът е бил нападан от турците няколко пъти, той е бил под постоянната власт на австрийските Хабсбурги до края на Първата световна война.

След края на войната градът е признат едновременно, както от австрийците, така и от новата държава Югославия. В крайна сметка, Югославия печели.

Марибор е окупиран от германците по време на Втората световна война, но става част от Югославия отново след края й. След като Словения обявява независимост през 1991 г., градът търпи някои негативни последици от икономически характер.

През 1975 г. е основан Мариборският университет и това помогна на града да стане по-привлекателен и жизнен. Днес Марибор е финансов, образователен, търговски и културен център и все повече се утвърждава като туристическа дестинация.
Източник: actualno.com