Световният фонд на паметниците обяви списък на забележителностите, заплашени от унищожение, предаде АФП.

Списъкът за 2010 г. включва 93 обекта на териториите на 47 държави, в това число 15, създадени през 20-ти век, но вече на границата на разрушението. Сред застрашените обекти в изготвяния на всеки две години списък се оказват изоставеният град на инките Мачу Пикчу, „Саграда Фамилия“ на Антонио Гауди, крепостта Хорезма в Узбекистан и дървено жилище от 17-19 век в Киото, Япония.

Най-заплашено от изчезване се оказва селището Мачу Пикчу, според експерти на фонда. Основна причина това да се случи биха могли да бъдат непремислените действия на администрацията на музейния комплекс. Разгърнатата инфраструктура за обслужване на рязко нарасналия през последните години туристически поток застрашава не на шега преживелия векове град на инките.

Прочутата катедрала „Саграда Фамилия“ на Гауди в Барселона пък се оказва заплашена от плановете за строителство на подземни скоростни влакове. Маршрутът им трябва да премине само на метри от култовата постройка.

Построената през 1704 г. край Подолск руска църква на Знамението на Пресвета Богородица е застрашена заради 80-те години, изминали от изграждането й, без нито един ремонт досега. Тя е издигната в имението на възпитателя на Петър Първи, Борис Голицин.
Източник: ДНЕС ПЛЮС