Мавриций е един от най-достъпните острови в региона. Въпреки че е сгушен до източна Африка, той е повлиян по-силно от Великобритания и Франция.

Карането на сърф било добре развито на острова до 1970 г., но вдигането на цените прогонило сърфистите. Сега цените отново са приемливи и тълпите нарастват, а сезонът продължава от юни до август. Гмуркането с шнорхел е доста практикувано. Истинските рибари ще харесат риболова навътре в морето.

Въпреки че Мавриций е известен повече като плажна дестинация, екскурзиите във вътрешността са доста разпространени. За разходки в низините имайте в предвид жегата и влагата, а за по-високите места се подгответе за дъжд по всяко време на годината. За тези, които обичат да обикалят пещери, със сигурност ще е любопитно да се посетят Каверне Патате.

Порт Луис
Столицата е голям град в сравнение с размерите на страната. През деня има голямо оживление, а нощем царува пълна тишина. Пазарът Порт Луис е място, където може да усетите градския живот. В съседство до него се намира Природно-историческият музей, където могат да бъдат видени различни видове съвременни, както и вече изчезнали животни, сред които и птицата Додо. Единственият друг изложбен център тук е Пощенският музей на Мавриций, където са изложени разнообразни пощенски марки. Ако се интересувате от ислямска архитектура може да посетите джамията Джумах, построена насред китайския квартал.

Ботаническите градини Сър Сийлузагур Рамгоолам
Тези скромни, но добре поддържани градини са може би най-важното нещо, което трябва да посетите по време на престоя си на Мавриций. Главната атракция тук, са огромните водни лилии (Виктория реджия), които менят цветовете си от бял до червен. Други интересни неща, които можете да видите са златният бамбук, дърветата дъвки, 200 годишното дърво Буда и др. Градината е известна и с ароматната си флора.

Мока Таун и околностите му
Намира се на 12 км. от Порт Луис. Той е академичният център на острова. Тук се срещат невероятни горски пейзажи, както и впечатляващи имения.
Народният музей на индийската имиграция основан от Махатма Ганди, пази около 2000 тома индийски архиви, както и малки колекции от бижута, традиционни музикални инструменти, книги и др. Исторически интерес буди и Ле Редуит, жилище на бившия губернатор, което сега се използва от военните. Отворено е за посещения само 2 дни в годината (през март и октомври).
Източник: actualno.com