Така германският „Зюддойче цайтунг“ е озаглавил статия за първите успехи в търсенето на един шедьовър в Хагия София – църквата „Света София“ в Истанбул. Реставраторите възстановиха стенопис на един от четири ангели. Това не се случва всеки ден. На хората да се яви ангел – в ярка светлина и със сериозен, предизвикателен поглед. Творение на една държава, която в продължение на 1123 години и 18 дни бе най-голямата в християнския свят.

Един от нейните пазители е „Света София“, църквата на Свещената мъдрост, сърцето на Византия и някогашният най-разкошен храм на християнството. При осветяването на църквата на 27 декември 537 година император Юстиниян бил възкликнал: „О, Соломоне. Аз те надминах.“

Сега 15 века по-късно турският министър на културата се изправи пред тази реликва и развълнуван заяви: „Откакто се помня не съм изживявал такова нещо. Това е исторически ден за Хагия София, за християнската теология, за целия свят“. В средата на църквата се издига огромно скеле – вече от 35 години и всеки турист се пита, какво е предназначението му.

Тези дни бе даден отговорът. На височина от 56 метра се извисява купол, за който навремето се е разказвало, че е бил свързан пряко с небето. Министърът се изкачи догоре – там, където куполът е опасан от дъговидни сводове, и показа на света разкритата от реставраторите мозайка – едно от четирите ангелски изображения.

Останалите три ще бъдат реставрирани изцяло през идните месеци. Но къде се бяха скрили тези ангели през всичките тези години?

На 28 май 1453 година, изпълнен със страхопочитание, народът на Византия чества своeто последно богослужение в църквата „Света София“. Ден по-късно османлиите превземат града. Ражда се една нова империя. Султан Мехмед превръща църквата в джамия. Тя може да запази името си и дори повечето мозайки, които обаче през следващите столетия биват покривани.Мюсюлманите също вярват в ангели, но религията им не позволява изобразяването на свети създания.

Едно десетилетие след основаването на турската република през 1934 година Хагия София се превърща в музей. Сега думата имат куратори и бюрократи. От лицето на ангелското изображение реставраторите отстраняват шест слоя покритие и една метална обвивка.
Източник: ДНЕС ПЛЮС