Село Синеморец се нарича така от 1934г., а преди това е било познато като Каландзой, Галанджа, Каланджа. Разположено е върху полуостров, на юг от устието на р. Велека и е на 5 км на юг от Ахтопол. Името Синеморец идва от буквален превод от гръцкото „галаза“ – „небесносиньо“.

В заливът „Свети Яни” (откъдето и името „Янко” е едно от предпочитаните и почитаните в селото, другото характерно за този край е православното име „Манол”) има стар рибарски пристан и скалиста местност наречена „Корабите”, за която се говори, че навремето там са оставяли непотребни вече кораби да се разбиват.

В землището на с. Синеморец, при подводни проучвания са открити котви и обшивки от древни кораби, както и тракийски надгробни могили.
Най-старото писмено доказателство за съществуването на Синеморец е от 1498г. и това е документ за търговия със сол.

След Освобождението на България от турско робство с. Синеморец остава в територията на Турция и се приобщава отново към България след Балканската война. Основните заселници на Синеморец са били от с. Блаца, което днес се намира в Турция.

От малко селце с петдесетина къщи преди 20-тина години, днес Синеморец се е превърнал в едно от предпочитаните курортни селища но Южното ни Черноморие. За съжаление и тук строителството на големи хотели и къщи за гости е преживяло своя бум, но за радост все още са останали достатъчно гори, поляни и въздух. Да се надяваме, че няма да бъде застроявано повече от това, защото ще загуби от уникалността и чаровността си и няма да отговаря повече на името си.

Спомням си описанията на Синеморец от преди 10 години като за един наистина небетониран рай, където можеш да избягаш и да се наслаждаваш единствено на морето, пясъка и вълните. Няма да забравя разказа на една приятелка, която преди доста време беше ходила на почивка там и казваше, че когато поискала капучино, жената, която продавала в заведението, щателно прегледала полиците с алкохола и накрая казала: „Съжалявам, свършило е.” Сега вече никой няма да се обърка, но любителите на кафето и днес трудно ще намерят къде да изпият едно хубаво кафе на плажа.

Но ако искате да се радвате на спокойна семейна почивка – Синеморец е мястото – тихо, сравнително чисто и спокойно място. Има малки и по-големи ресторанти, в които можете да похапнете пресни морски деликатеси или пък традиционна българска кухня.

Големите четиризвездни хотели предоставят добра материална база и пълно обслужване.

Местността „Поляните”, която е застроена с големи хотели е в непосредствена близост до плажната ивица и до залива „Бутамята“ (Потамя) — южният плаж на Синеморец – плитък и безопасен за деца. Плажът е охраняван от спасители, има платена зона с шезлонги и чадъри, паркинг, масажист, медицински пункт и тоалетна.
На юг от Бутамята се стига до залива със закътания плаж „Липите“ – до там се стига само пеша и е неохраняем, но затова пък е много по-спокоен, още по-плитък от другия и безопасен за деца.
В местността „Каньона“, се намират характерните скални образувания „Скалата на Сизиф“, „Пещерата на гълъбите“, „Разделената канара“, нос Листи и залива „Листи“.
До там можете да отидете на разходка с корабче – част от атракциите на плаж Бутамята.

На юг от Синеморец до с. Резово е защитената местност, наречена „Силистар”, където расте типичната за района лонгозна гора и където гнездят редки и защитени видове птици.
Източник: az-jenata.com