Израел привлича туристите не само със своите исторически и религиозни паметници. Курортите на четирите морета – Червено море, Мъртво море, Средиземноморско море и Галилейско море са известни по целия свят с високото си ниво на комфорт.

Всички земни ланшафти са се събрали върху територията на Израел. Тук се намира най-старият град на света, най-соленото море, най-низката точка на Земята.

Тук е живял Исус Христос, тук са звучали гласовете на пророците. Йерусалим наистина е вечният град. Безмълвен възторг предизвиква панорамата на стария град, който лежи на седемте хълма. Всеки вярващ преминава по пътя към кръста, качва се на планината Сион, размишлява за живота пред Стената на плача, моли се на Божи гроб. През новогодишната нощ в Назарет запалват “Огъня на мира”, които се разнася по целия свят. Особена е и Коледата, прекарана във Витлеем.

От времената на Сафската царица Ейлат се смята за царско място за почивка: синьо море, планини, слънце през цялата година. След деня прекаран на плажа е интересно да се посети Морския музей или да се направи разходка с яхта по залива. А могат и да се разгледат морските дълбочини със специална подводна лодка. На Мъртво море също има чудеса. Къпането в неговите води е цяло изкуство: наситено със сол то задържа тялото на повърхността. Трябва да опитате и калните бани, покрийте се с лечебна черна кал от главата до петите. На Галилейско море в Тиверия също има оздравителни центрове. На планината Хермон може през деня да се пързаляте със ски, а вечерта да се къпете в римска баня или да посетите плуващата дискотека на езерото. В западната част на страната са разположени известни средиземноморски курорти: Тел Авив, Натания, Кесария, Хайфа.

Израелската медицина се отличава с високото си ниво – за диагностика и лечение тук се използват най-нова лазерна апаратура, а също квалификацията и опита на лекарите.

В изисканите ресторанти присъстват национални блюда, подходящи за всеки вкус. Повечето магазини и ресторанти продават само кашерна храна. Според законите на юдеизма не могат да се смесват месните и млечните продукти, а също миди и свинско. Риба се консумира само такава, която има люспи и плавници. По време на пътуването винаги си носете вода или сок.
Източник: damski-klub.info