Филаделфия е енергичен, достъпен град с безкрайни възможности за развлечения. Независимо какво харесвате – музеи, градини, спорт, пазаруване, наука, архитектура, храна, музика или история – ще откриете безбройни възможности във Филаделфия и околностите на този интересен американски град.

Филаделфия е петият най-голям град в САЩ и най-големият град в щата Пенсилвания. Филaделфия е сред най-старите и най-важни в историческо отношение градове в страната. През XVIII век градът е втората столица на САЩ. Тогава той е по-влиятелен в политическо отношение от Бостън и Ню Йорк.

В настоящето Филаделфия е пълен с изискани ресторанти, които са печелили множество награди и които предлагат ястия от цял свят. В града можете с удоволствие да се отдадете и на пазаруване.

През нощта Филаделфия оживява с театрални представления, музика, танци, спорт, филми. За да усетите духа на Филаделфия, са ви необходими повече от няколко часа свободно време. Открийте съкровищата на града и се потопете в този енергичен град, като дойдете рано и останете до по-късно.

Ако искате да пиете бира преди вечеря, проверете пивоварната и ресторант „Nodding Head“ в централната част на града. Това е само една от многото независими местни пивоварни, които помагат да се възстанови репутацията на Филаделфия като център в производството на бира.

„The Tin Angel“ е уютно заведение на два етажа с жива музика, което се намира близо до ъгъла на Втора улица и Пазарната улица. Заведението редовно кани известни американски творци. Участия там са имали Грейс Потър, Nocturnals и Ричи Хевънс. Заведението се е присъединило към ресторанта „Serrano“.

Събота сутрин е времето, в което да разгледате забележителностите на града. Камбаната на Свободата е най-известната историческа забележителност на Филаделфия. Напуканата камбана беше бита на 8 юли 1776 г., за да събере хората във Филаделфия, за да им се прочете прясно написаната Декларация на независимостта. Камбаната е поставена в специална постройка на Алеята на независимостта, историческа област в центъра на Филаделфия.

На кратко разстояние от Камбаната на свободата се намира Залата на независимостта, където Декларацията на независимост е била приета на 4 юли 1776 г., а през 1787 г. е начертана и Американската конституция. Националната паркова служба предоставя безплатни обиколки на тези забележителности.

В другия край на Алеята на независимостта се намира Националният конституционен център, в който има постоянна изложба на американската конституция.

Разгледайте Terminal Market. Това е оживен базар за храна, намиращ се в центъра на града, където можете да купите каквото и да е – от сандвичи до филета и банани, както и храна от много страни.

На Южната улица ще откриете 300 магазина и около 60 ресторанта, кафенета и барове. Тази улица претендира, че предлага по нещо за всеки и е оживена еднакво много и през деня, и през нощта. На нея ще откриете театри и заведения с жива музика.

Време е да опитате чийзстек. Най-известните кулинарни предложения на Филаделфия се състоят от руло-торпедо, което е пълно с нарязано говеждо месо, топено сирене и се сервира в доказани вече ресторанти, които претендират, че приготвят и истински пържоли. Сред най-добрите ресторанти е „Geno`s“, който се намира в южния район на Филаделфия и който е привлякъл национално внимание, но и някои критики, заради неговата особеност, че инструктира клиентите си да говорят английски език, когато си поръчват.

Разходете се до център Kimmel, концертната зала за класическа музика на Филаделфия, която има специфичен стъклен покрив. Няколко пресечки по-напред се намира елегантният площад Rittenhouse. Интересен е и музикалният институт Curtis, където някои от най-талантливите млади музиканти на света са завършили. Студентите понякога правят безплатни концерти.

След разходката си можете да вечеряте в „Pod“: футуристичен ресторант, който се намира в кампуса на Университета на Пенсилвания в западна Филаделфия. Можете да си изберете усамотено място в ресторанта или да вечеряте в основното помещение, където се сервира съвременна пан-азиатска кухня.

Друг добър ресторант е „Le Bec Fin“. Това е уважаван и скъп френски ресторант, който е поставян сред най-добрите ресторанти във Филаделфия.

„Maggiano`s Little Italy“ е верига от ресторанти, която предлага качествена италианска храна в огромни количества за големи групи в оживени ресторанти. Там със сигурност ще се нахраните повече от добре.

След вечеря се отправете към „Warmdaddy`s“, известен блус-клуб и ресторант. Там можете да опитате южняшка храна, докато слушате блус и соул музика.

На следващия ден закусете в „Marathon Grill“ – популярна верига кафе-магазини, които са общо пет в града и се намират в централна и западна Филаделфия. Там сервират яйца, сандвичи, салати и много други вкусни ястия.

Идете и до Japanese House (Японската къща) в парка Fairmount. Намираща се сред един от най-големите градски паркове, къщата е копие на жилище, което е било обитавано от аристократ или висш служител през ХVІ век. Ако времето позволява, разходете се из близките градини. Минете покрай река Schuylkill и ще стигнете до Музея на изкуствата.

Предприемете и обиколка на кметството. Тази национална историческа забележителност е най-високата каменна сграда със свободно зидарство в света с почти 700 стаи. Тя е и най-голямата общинска сграда в Америка.

Нейният богато украсен стил датира от 1871 г. и изпъква сред приятните съвременни офисни сгради и хотели, които я обграждат в самия център на града. Със своята статуя на Уилям Пен на върха, това е най-високата сграда във Филаделфия до 1985 г., когато близък небостъргач е нарушил джентълменското споразумение, че нито една сграда в града няма да бъде по-висока от шапката на Били Пен.

Един от най-големите музеи във Филаделфия е Музеят на изкуството. В него са изложени около 225 000 творби, включително картини, скулптури, текстилни изделия и метални предмети.
Източник: okolosveta.com