Добра новина за милионите европейци, потеглящи към морето това лято – по-голяма част от европейските плажове са достатъчно чисти за къпане. Същото се отнася за езерата и реките, в които плуването е разрешено (или поне не е забранено), се отбелязва в доклад на ЕК. В годишния доклад на Комисията за качеството на водата за къпане се посочва, че 96% от плажовете и 92% от реките и езерата са отговаряли на минималните стандарти на ЕС за чистота през 2008 г. Този резултат е малко по-добър от резултата за 2007 г.

Водите са най-чисти в Кипър (98,2%), Гърция (97,7%), Франция (96,3%) и Малта (94,3%). В пет от страните водата е чиста в над 80% от случаите – Италия, Финландия, Швеция, Португалия и Германия. През 2008 г. бяха проверени над 21 400 плажа – със 75 повече от предходната година. Две трети от тях са по морското и океанското крайбрежие, а останалите – по бреговете на реки и езера. Водата се изследва за физически, химически и бактериологични замърсители.

В законите на ЕС са установени минималните стандарти, към които националните правителства трябва да се придържат, и допълнителни критерии за страните, които искат да постигнат повече. Близо 89% от морските плажове и 70% от езерата и реките са били с отлично качество на водата през 2008 г. Най-много плажове в ЕС има по крайбрежието на Италия, следвана от Гърция, Франция, Испания и Дания. Германия и Франция имат най-много вътрешни водоеми, подходящи за плуване.

Ако искате да сте сигурни, че мястото, където отивате на почивка, отговаря на изискванията, разгледайте годишните доклади и интерактивните карти на сайта на Комисията за водата за къпане към ЕК.
Източник: ДНЕС ПЛЮС