Споменете Аржентина и хората веднага ще си помислят за някой самотен гаучо, огнено танго или в краен случай Мадона, превъплатена в образа на Евита. Но тава беше някога, преди тези по-скоро романтични представи да бъдат заменени от теливизионни кадри на протестиращи хора, удрящи върху дъната на празни тигани или атакуващи витрините на някоя банка.

Въпреки сегашните неволи обаче романтиката и привлекателността на Аржентина остават. Там можете да намерите културни и исторически забележителности, които ще задоволят изискванията на всеки пътешественик. От пустините на север до върховете на Андите на юг и от водопада Игуазу до самотната Патагония – природата на Аржентина предлага за всекиго по нещо. А за по-космополитните – столицата Буенос Айрес, всепризната със своята изисканост. Ако очаквате обаче особено „южноамериканско“ изживяване, ще бъдете малко разочаровани, тъй като градът има наистина европейски вид. Но пък ще се чувствате като у дома си дори и на „долния край“ на земята.

За жителите на северното полукълбо Аржентина предлага възможността да се порадват на второ лято, макар че разнообразието от атракции прави страната привлекателна през цялата година. Ако искате да отпочинете в Патагония или просто да се порадвате на слънцето в Буенос Айрес, летните месеци от декември до януари са най-подходящи.

Буенос Айрес

За аржентинците Буенос Айрес е самата Аржентина. И това не е далеч от истината – почти 40 процента от общото население на страната живее в града и неговите предградия. Европейското е почти навсякъде – компактният и правилен център напомня Париж, а широките трилентови авенюта и многото площадчета придават ненатрапчива и позавяхнала елегантност.

Най-оживеното място е може би „Пласа де Майо“. Наблизо се намира всеизвестното авеню „9 юли“, смятано за най-широкия булевард в света и истински ад за пешеходците. А близкият „Санта Фе“ е най-модното място за шопинг.

Сред най-значимите забележителности са градската катедрала, театърът, световноизвестна сцена за произведения на операта, балета и класическата музика, Националният музей на изящното изкуство и Националният исторически музей, които ще ви отведат на едно забележително пътешествие из аржентинската история. Буенос Айрес е скъп град, но с каквито и средства да разполагате, винаги може да сте в центъра на събитията и да сте доволни от хотела. „Кориентес“ са любимите места на интелектуалците – там можете да се насладите на пъстрото множество, на хубава пица или кафе.

Мар дел Плата

Лято и плаж са две неразривно свързани неща, а за жителите на Буенос Айрес това е именно районът на Мар дел Плата. Намира се на 400 км. от столицата и плажовете там се простират на 8 км, а изисканите крайбрежни вили предоставят всички удобства.

Кордова

Вторият по големина град в Аржентина дълго се борил с Буенос Айрес за икономическо и културно превъзходство. И наистина, докато столицата била пренебрегвана през XVII в., Кордова се превърнала в истинско архитектурно бижу. Днес в центъра са се запазили изключително елегантни колониални сгради, катедрали и някои от най-значимите исторически музеи в страната.