От векове насам наричат италианското вино Barolo „кралят на вината и виното на кралете“ (il re dei vini, il vino dei re).

Неотдавна обаче Barolo беше обявено и за „най-секси виното в света“.

Това направи в своя статия „New York Times“, според който „Бароло“ доставя най-голямо удоволствие, ако се остави да остарее поне 10 години.

Само така то придобива трънчив, зрял и сексапилен вкус.

Много често в миналото наричаха „Бароло“ виното на интелектуалците.

В действителност неговият танинов привкус отдръпва като че ли малко на разстояние дегустиращите го. Те трябва да премислят, преди да го оценят така, както трябва.

Според американските експерти днес единствено френското вино „Бордо“ е в състояние да даде усещането за прелъстителност и сексапилност, което въплъщава в себе си „Бароло“.

Колкото повече време минава обаче, толкова повече „Бароло“ се зарежда със сексапилност.

Въпреки че някои производители на „Бароло“ се опитаха да го превърнат в приятно за пиене вино и още когато е младо, истинският си разкош то добива след минимум десет години от производството си.

„Разбира се, че „Бароло“ е секси вино – като всички неща, които са трудно достъпни“, казва производителят Доменико Клерико ди Монфорте д’Алба.

„Небиоло – гроздето, от което се прави – има своя специфична история и характеристики, които не могат да бъдат объркани с ничии други.“

Роберта Черето д’Алба пък смята, че „Бароло“ дава същите усещания, които доставя допирът до кадифе или до друга изключително мека тъкан.

„Не си мислете обаче, че „Бароло“ е като момиче с минипола. Единствено с течение на времето това вино става агресивно и демонстрира цялата си пухкава сексапилност. Затова ние, производителите, съветваме то да бъде оставено известно време, за да може да покаже истинския си характер“.

„Бароло“ получава името си от знатната фамилия Фалети, маркизи на Бароло, които започват да го произвеждат за пръв път от лозята си.

Разказват, че един ден маркиза Фалети предложила от виното си на крал Карло Алберто, който изразил желание да опита от „онова ново вино“. Той толкова го харесал, че решил да купи имението Вердуно, за да започне да го произвежда и лично.

Днес „Бароло“ се прави в строго определена зона от провинция Кунео (област Пиемонт). Тя обхваща общините Бароло, Кастильоне Фалето, Сералунга д’Алба и част от общините Ла Морра, Монфорте д’Алба, Роди, Вердуно, Кераско, Диано д’Алба, Новело и Гриндзане Кавур.

За узряването, или състаряването на виното, са необходими минимум три години, като те се броят от 1 януари на годината, следваща събирането на реколтата от грозде. Поне две години от тях виното трябва да е било оставено в дъбови бъчви.

„Бароло“ има червен цвят с леко оранжев оттенък. Ароматът му е наситен и устойчив. В зависимост от това колко е старо, ароматът му е повече плодов или цветен.

„Бароло“ върви прекрасно с печено или варено месо, с дивеч, с ястия с трюфел, с твърдо и зряло сирене.
Източник: prontosofia.com