Маркакол е планинско езеро, разположени в Източен Казахстан. Най-лесният начин човек да се добере до него е чрез хеликоптер. Придвижването с кола може да е малко опасно заради състоянието на пътищата. От едната ви стана се намира стръмен планински склон, а от другата – дълбока пропаст. На половината път от върха вече се вижда китайската граница, която е покрита с пясък и прилича на безкрайна пустиня.

Веднъж качили се на върха, пред погледа ви се открива гледката на безбрежни гори, а въздухът е напоен с уханието на бор и ела. Равнината, която сте оставили зад гърба си, е била суха, гореща и прашна. Тук обаче влагата, спокойствието и свежият въздух променят настроението.

От това място има още около час път до самото езеро, което изглежда като перла, сгушена между високите планини и отвесните склонове.

Езерото наистина си струва да се види. Но един съвет – уверете се, че сте си изкарали разрешително за това посещение. Дори на казахстанци, живеещи извън близките до езерото селища, не им е позволено да идват, ако нямат документ. Също така, не доближавайте китайската граница и стойте далеч от телената ограда на неутралната зона, ако не искате неприятности.
Източник: actualno.com