Учени съобщиха, че Айфеловата кула е най-фотографираната забележителност в света. Те направили откритието след като анализирали милиони снимки с помощта на суперкомпютър.

Експерти от университета в Корнел анализирали близо 35 милиона снимки, качени от над 300 000 потребители на сайта Flickr. Четири от седемте най-снимани забележителности в света са в Лондон – Трафалгар Скуеър, музеят за съвременни изкуства Тейт Модерн и Биг Бен, които са съответно на второ, трето и четвърто място, а виенското колело „Окото на Лондон“ е на шесто място.

На пето място е катедралата Натр Дам в Париж, а на седмо е Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк. Британската столица е вторят на фотографиран град в света след Ню Йорк. На трето и четвърто място са Сан Франциско и Париж, следват Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Сиятъл, Рим и Амстердам.

Учените достигнали до заключенията като използвали суперкомпютър, който в продължение на шест месеца анализирал огромно количество снимки. Най-популярните забележителности били подредени според това колко различни фотографи са ги заснели, а не според общия брой на снимките в базата данни.
Източник: ДНЕС ПЛЮС