Великден е един от най-почитаните християнски празници. Според народните традиции дните от Цветница до Великден са празнични дни като най-тачени са сряда, четвъртък и петък. На великата сряда не се работи. На този ден ден по планинските райони децата ходят в гората за здравец и вият китки, които приготвят за другия ден – Великия четвъртък. Тогава ги разнасят на съседи и роднини за здраве. На Велики четвъртък преди да изгрее слъцето, се слагат две червени яйца в сито, послано с ален плат и се поставят на изток. Щом слънцето се появи – да ги види. Червеното великденско яйце играе важна роля при баенето и лекуването. За това на този ден не се работи. По обичай жените стават рано, боядисват яйца, месят се обредни хлебове.

За оцветяване на яйцата са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика – оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

На Велики четвъртък става подновяването. Къща без квас не трябва да оставя, защото берекетът си отива с нея. С кваста се замесват хлябовете. Обредният хляб, който се меси за Великден се нарича Боговица или Великденски кравай. Също така се заместват и козунаци.

Уютна атмосфера и удобство на разумни цени Ви предлага къща „Кирицови“ в Банско!
Разполага с шест двойни стаи, една двойна+разтегателна мека мебел, апартамент (спалня с баня, просторна дневна с разтегателен диван и оборудвана с уреди и посуда кухня) и две студиа със същите удобства.

Къща „Кирицови“

гр. Банско
Адрес: ул. „Даме Груев“ 4
(на гърба на ул. „Пирин“ 49)
Телефони: 0749 / 845 56; 088 / 725 13 29
E-mail: kiritc@abv.bg