Предлагащ уникално историческо и културно наследство, тропически плажове, коралови рифове, невероятни гледки, интригуваща архитектура и многобройни самотни крайбрежни островчета, Мозамбик е една от най-съблазнителните туристически дестинации в Южна Африка.

След векове на съпротива срещу яростните атаки на чужди завоеватели, все пак Португалия успява да установи колониална система в Мозамбик през 1919 г. Сега обаче, след националното освобождение на 25 юни 1975 г., Мозамбик е независима държава, преодоляла изолацията и превърнала се в привлекателна дестинация.

Разположен на източното крайбрежие на Африка, Мозамбик е на 33-то място в света по големина заради своите 10 провинции. 2500-километровото крайбрежие е прорязано от безкрайни коралови рифове и плажове, а освен това е и идеално място за гмуркане и слънчеви бани.

Особената местна култура на Мозамбик е смес от африкански, арабски и португалски влияния и представлява ярък контраст на фона на останалите държави от Южна Африка. Страстната обич към живота може да бъде видята на всеки ъгъл в тази така разнообразна страна – от модерните, шумни улици и нощен живот на Мапуто, до цветните пазари и малките рибарски селища по крайбрежието.

Северен Мозамбик представлява едно незабравимо приключение за онези, които искат да излязат извън релсите на установеното и познатото. Екзотичните дестинации на север включват мистериозните и магнетични планини Намули и Унанго, както и историческите селища Ангоче, Иле де Мозамбик и Ибо.

Като останка от колониалните времена, средиземноморският дух е все още жив. Храната е в афро-португалски стил и ясно контрастира на британската кухня, предпочитана в други страни от региона.
Източник: actualno.com