Ако тръгнете на юг от Рим, ще се озовете в зона, която наподобява конгломерат от приказни замъци и средновековни вили, опасани от дъбови и букови гори.

Извисяващите се върху хълмове дворци в бароков и ренесансов стил са изваяни от ръцете на Бернини, Боромини и Вазари. Повечето от сградите са принадлежали на богатите фамилии Колона, Барберини и Дория Памфили.

Малко познатите за масовите туристи средновековни зони в 38-те общини на юг от Рим се отварят сега за широката публика.

Тук са от Валмонтоне до Дзагароло, от Палестрина до Гротаферата, Тиволи, Кастел Гандолфо и Артена…

Повечето от тях се намират близо до римското летище „Чампино“, където се приземяват самолетите на нискотарифните компании.

Ако сте ценител на замъците, можете да започнете обиколката си от Дзагароло.

Разположеният на 35 км от Рим град е бил нещо като седалище на театралния елит. Символ на историческата част на града е изграденият през XVI век „Палацо Роспильози“. Навремето е принадлежал на фамилията Колона. Днес част от него може да се посещава, но реставраторските работи са почти на привършване.

Турът ви може да продължи с Палестрина и с намиращия се в нея „Палацо Барберини“. Въпреки че е бил бомбардиран от американците през войната, той все пак е доста запазен.

В друг град на юг от столицата – Дженацано, се намира още една сграда, собственост в миналато на Колона. Днес този дворец е превърнат в Галерия за съвременно изкуство.

Задължителна спирка в пътешествието ви е и град Артена. Неговият исторически център е най-голямата пешеходна зона в Европа. Кметството е организирало и специален „транспорт“ за пресичането му, състоящ се от мулета.

Друг очарователен град е Гротаферата, седалище на абатството „Сан Нило“.

Основано през 1004, то разполага с библиотека с 500 гръцки ръкописи и 50 хиляди антични книги.

Ако пък искате да хапнете хубава кухня от областта Лацио, трябва да отидете непременно в Лабико, където се намира ресторантът на Антонело Колона (Via Roma 89). Той е готвил в миналото за Джордж Буш, за кралица Елизабет и за испанския крал.
Източник: prontosofia.com