Посещаемостта в хотелите в Дубай е намаляла до 79% от общия капацитет през 2008 г. и е била най-ниска от 2004 г. насам заради международната финансова криза, съобщи консултантска компания, цитирана от АФП.

През 2007 г. посещаемостта в хотелите в емирството, което регистрира феноменален ръст на пазара на недвижими имоти и на туризма през последните години, е била 84%, което е най-високото ниво от 2004 г. насам, съобщи компанията „Jones Lang LaSalle“ (JLL).

„Между юли и декември 2008 г. посещаемостта намаля с близо 7%“, уточни компанията, която отдава тези резултати на намаляването на търсенето на ключови европейски пазари, свързано с увеличаването на курса на долара и финансовата криза. Дубай дължи просперитета си главно на пазара на недвижими имоти, финансовия сектор, търговията и услугите.

Емирството натрупа големи дългове, за да осигури средства за своето развитие и поради това то беше най-сериозно засегнато от кризата сред седемте емирства, които формират Обединените арабски емирства.

Дубай обяви проекти, които ще привлекат 15 милиона туристи до 2015 г. Но заради кризата редица туристически компании в Дубай замразиха или анулираха редица важни проекти. JLL прогнозира, че посещаемостта в хотелите в емирството ще намалее още повече през 2009 г.
Източник: actualno.com