Истински хит в Италия са личните консултанти за покупки. Превърнала се вече в доста разпространена, професията personal shopper завладява все повече любители на пътешествията и лукса.

Става въпрос за консултанти, които помагат на туристите в пазаруването на подаръци най-вече в Рим и Милано.

Предимно пътуващите бизнесмени са тези, които наемат персонални консултанти за покупките си. Много често обаче консултантите се наемат и от групи от приятелки, идващи в Рим или Милано специално за покупки. Сред клиентите са и мъже, които искат да изненадат жените си с подаръци, без обаче да губят време по бутиците.

Многобройни агенции вече предлагат организирането на специални шопинг турове според изискванията на клиентите. Клиентите са предимно хора, които обичат ексклузивността и лукса. Много от услугите на този вид агенции са обаче достъпни и за обикновени хора.

В Милано и Флоренция дори се провеждат курсове за обучение на персонални консултанти за покупки.

Обикновено средната цена за наемането на персонален консултант е 50 евро на час. Доста от агенциите, предлагащи personal shopper в Италия, обаче разшириха дейността си.

В предлаганите от тях услуги влиза също така и посрещането и настаняването на клиентите в хотел, организирането на персонализирани и ексклузивни турове в съответния град и др.

Отскоро в Рим се предлагат същите услуги и за български туристи.
Източник: prontosofia.com