Старозагорски минерални бани е национален балнеоложки курорт в община Стара Загора. Намира се на 14 км от Стара Загора, на 240 км от София и разполага с над 20 хотела различни категории. Баните са разположени в западната част на Сърнена гора на 370 м надморска височена. Местността е покрита с дъбови, букови и акациеви гори, смесени с иглолистни насаждения. Климатът е преходно-континентален, омекотен от средиземноморско влияние.

История
Курортът е познат още от древни времена. В центъра има находки от древноримска баня, в близост са и археологични раззкопки от тракийско време.
До курорта се намира и местността Богородична стъпка със скално образование, наподобяващо отпечатък от женски крак. Според легендата отпечатъка е от самата Богородица, затова в близост е изграден параклис. Мястото се счита за изключително лековито.

Минерална вода
Температурата на водата достига 42°C. Тя е слабо минерализирана с неутрална реакция. Топлият извор дава възможност за провеждане на целогодишна оздравителна, профилактична и възстановителна лечебна дейност. Водата е подходяща за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, гинекологични, бъбречно-урологични, жлъчни, стомашно-чревни и други заболявания.

Туризъм
Днес Старозагорските минерални бани се превръщат в модерен Спа и Уелнес център.Те са изключително живописни, изходен пункт за връх Момини гърди с много възможности за екотуризъм по екомаршрути. Тук природните забележителности са в изобилие. От пролетта до късна есен могат да се събират различни видове билки, гъби и диворастящи плодове. През май по планинските склонове цъфти дивия червен божур.
Източник: kozmetikata.com