„Румънофобията“, обзела многобройни италианци заради честите случаи на престъпност с румънско участие напоследък, е причина за спад в пазара на труда от Букурещ.

Според вестник „Кориере дела сера“ в момента се наблюдава криза на пазара на румънска работна ръка в сферата на домашните помощнички и гледачките на болни и възрастни хора на Апенините.

Румънците, работещи в сферата на строителството в Италия, също изпитват проблеми заради истерията, обхванала някои италианци. Така твърди пред вестника Партията на румънците в Италия. Според лидера на партията Джанкарло Джермани, е необходима намеса на румънското разузнаване, което заедно с италианските власти да направи мониторинг на неинтегрираните в румънската имигрантска общност слоеве.

За да се справят с тази криза, румънците в Италия лансират La Strada – зона от римската улица „Тибуртина“, която ще представя и продава само румънски стоки. „Тибуртина“ се намира в един от работническите квартали на Рим.

На площ от 700 кв.м. румънците ще продават в магазините си от булченски облекла до продукти на занаятчийството и румънската кухня. „Румънската“ улица ще е обърната най-вече към румънските имигранти, но перспективата е да се привлекат като клиенти и римляните. Цените на продаваните стоки ще бъдат много конкурентни, твърдят организаторите.
Източник: prontosofia.com