Да опознаеш островите Галапагос означава да опознаеш природата в нейната най-чиста форма. Това очарование довело младия английски изследовател Чарлз Дарвин, който посещава островите през 1835 г. и в последствие написва своя „Произход на видовете“… след това светът вече не е същият.

Разположен на 1000 км от тихоокеанското крайбрежие на Еквадор, този мистериозен и пленителен архипелаг се състои от 13 големи острова, 6 по-малки и над 40 миниатюрни островчета. Общо, те покриват площ от 7500 кв. км. Повечето се намират на юг от Еквадор, където се срещат няколко морски течения. Така, всички тези елементи създават едно геоложко чудо с впечатляваща флора и фауна.

Чрез естествения еволюционен процес, климата, океанските течения и относителната липса на хищници, включително човека, Галапагос са се превърнали в едно от най-странните и завладяващи въображението места на планетата. Флората и фауната, пристигнали тук по различни „маршрути“ чрез водите на сушата, започнали да обитават първоначалните дъна от лава на Галапагос.

Организмите, които оцелели, се видоизменили, развивайки се в уникални форми. Всички влечуги на островите, половината от птиците, 32% от растенията и 25% от рибата, както и много безгръбначни, могат да бъдат открити единствено в архипелага.

Сухоземната и водната среда на Галапагос са създали многообразие от уникални форми и пейзажи, запленявали поколения туристи и учени. Гигантските костенурки, морските и сухоземни игуани, както и лавните гущери, съставляват най-впечатляващата група влечуги на земята.

Птиците са представени от повече от 13 вида разнообразни сипки, корморани, малки пингвини, ястреби, фламинго, албатроси и други. Бозайниците също не остават по-назад, представени от игривите делфини и тюлени.

Поради тези и много други причини ЮНЕСКО обяви островите Галапагос за част от Световното природно наследство.
Източник: actualno.com