Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици както Венеция. Тя е била и си остава феномен. Островната Венеция е морски курорт, център на международния туризъм със световно значение, място за провеждане на международни кинофестивали, художествени изложби.

Венеция е застроена на 117 островчета и на територията ѝ има около 150 канала и над 400 моста. В града няма коли. Вместо тях има водни таксита, водни автобуси и световно известните гондоли носещи се по продължението на многобройни канали. Уникална в Европа, Венеция е единственият голям град, който все още съществува без да се използват пътища. Ако искаш да стигнеш до някъде – трябва да го направиш с лодка или пеша.

Туристическа информация:

Във Венеция е трудно да се открие свободна стая, затова задължително си направете резервация. Тъй като цените са доста високи, можете да отседнете в общежития, чиито цени са сравнително по-ниски. Венеция е най-добре да се посети през пролетта – тогава има по-малко туристи, а и миризмата от каналите не е толкова натрапчива. Тъй като не се следва традиционната система на номерация на улиците, най-добре е като пристигнете да се обадите в хотела си и да помолите подробно да ви упътят. Безплатната карта от туристическите бюра няма да ви ориентира, затова си вземете карта на de Agostini Venezia. Транспортът в града се състои от т. нар. vaporetti или корабчета. Ако сте с кола ще се наложи да я оставите на паркинг на остров Тронкето.

Посетете Венеция и се насладете на карнавала с Last.bg

Забележителности:

Площад „Сан Марко“ – около него са разположени катедралата „Сан Марко“, „Прокурациите“, Двореца на Дожите, Часовниковата кула.

Катедрала „Сан Марко“ – произведение на венецианската религиозна архитектура.

Дворец на Дожите – седалище на управителя на Венецианската република, в днешно време е паметник на архитектурата и музей на изобразителното изкуство.

„Мостът на въздишките“ – свързва Двореца на Дожите със затвора.

„Канале Гранде“ – близо 4 километров воден път. Главна пътна артерия на историческата част на града.

Църквата „Санта Мария ди Назарет“ („Скалци“) – образец на бароковото изкуство от втората половина на ХVІІ век. В една от капелите са съхранени стенописи на Тиеполо.

„Понте Риалто“ – арковиден каменен мост от ХVІ век.

„Ка′ Д′Оро“ – дворец в стил „пламтяща готика“. В него се помещава галерия „Франкети“.

„Ка′ Пезаро“ – образец на венецианската архитектура от ХVІІ век.

„Рибният пазар“ – служил за тържище на риба, понастоящем е архитектурен паметник.

Венеция е прочута и с Венецианската школа. Включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Карнавалът във Венеция

Месецът е февруари. Това е моментът, в който трябва да опитате от магията на Венеция. Карнавалът във Венеция се създава още през 998 г., когато хърватски пирати отвлекли местна девойка. Младите венецианци догонили пиратите, освободили момичето и в чест на победата те устроили празник, който се превръща в любимо забавление за всички слоеве от населението.

Днес по време на карнавала се събират любители на приключенията от цял свят.
Източник: kozmetikata.com