Дубровник е град с древна история, запазил до днес своето великолепие през вековете. Намира се в южната част на Хърватска на края на Дубровнишкия провлак. За да отидете на екскурзия до града може да се обърнете към туристическите агенции за пътуване с автобус или да го посетите директно със самолет.

История

Дубровник е един от най-добре запазените укрепени средновековни центрове. В миналото е бил един от важните центрове на развитие на хърватския език и средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици и други учени.

През 14 до 19 век градът е е единственият източноадриатически град-държава, съперничещ на Венеция и другите италиански морски републики по мощ и влияние.

Днес старата част на града е обявена за световно наследство в списъка на ЮНЕСКО.

Туризъм

Пристигнете ли в Дубровник, непременно трябва да посетите старата част на града с каменните къщи, малките улички и крепостните стени, централната улица Страдун, Княжевския дворец, Францискански и Доминикански манастири и др.

Друга интересна забележителност е Цафтат – рибарско селище, известно от дълбока древност, запазило и до днес духа и атмосферата на отминалите времена.

Не бива да пропуснете и разходка с корабче и посещение на най-близкия остров до града – Локрум, обявен за национален парк, известен с великолепната си ботаническа градина, двореца на Максимилиан и крепостта Роял.
Източник: kozmetikata.com