Когато чуят думата „Анадол“, повечето българи не знаят какво да си представят. Някои свързват Анадола с пустинните пейзажи на Близкия Изток, други – с историята и с крепостта Диарбекир. За трети това е далечно и негостоприемно място, което би могло да се намира и на обратната страна на Луната…

Истината е, че нито една от тези представи не е вярна. Турският Анадол е огромния кръстопът на поне дузина цивилизации през последните 40 века. Това е пространство с размера на почти пет Българии, в което има невероятно многообразие от природа, хора, истории.

В Анадола са живели и просперирали всички древни и съвременни култури, като да се назоват само гърците, римляните и селджукските турци би било несправедливо спрямо хети, хити, перси, египтяни, евреи, арменци и народите на Месопотамия.

„На Изток от Константинопол: Пътешествия в непозната Турция“ от Димана Трънкова, главния редактор на Highlights, и Антони Георгиев, главния редактор на Vagabond, е луксозен албум, които показва най-забележителните места и култури в Анадола – от мистичния и винаги забулен в облаци Арарат, до останките на Афродизиас; от великолепната Шанлъурфа до призрачния Ани; от Карс на Орхан Памук през планините Качкар до Трабзон на Черно море; от спиращия дъха Мардин до огромното езеро Ван и великолепния палат на Ишак Паша в Доубеязът.

Турският Анадол е сред най-интересните места на земята, но за разлика от повечето от тях е само на 10 часа път с кола от София.

Издателска къща Колибри представя луксозния албум „На Изток от Константинопол: Пътешествия в непозната Турция“, вече на книжния пазар.
Източник: actualno.com