Някои пътувания променят живота на хората, а други – света. Но истински преобразуващото пътуване има силата да направи и двете неща.

Просто попитайте Клер Русо, която миналата година прекара почивката си като част от екипа на „Habitat for Humanity“ в La Ceiba, Хондурас, където е почиствала мястото, изливала е цимент и е поставяла основите на дом за местно бедно семейство.

„Всички ние бяхме там, защото наистина искаме да помогнем на другите хора и беше чудесно да усетиш връзката и с американците, и с хората от Хондурас по време на тази работа, която изисква толкова физическо усилие.“ Все повече са доказателствата, че тенденцията към прекарване на почивката в доброволен труд се превръща в бързо развиващ се феномен.

През 2007 г. проучване на Travelocity сочи, че 17.7 процента от отговорилите са прекарали почивката си, като са вършели доброволен труд или работа, свързана с филантропията – процент, който е с 13% по-висок от предишните години и се очаква да нарасне още повече през 2008 г.

Но туроператорите и туристическите компании, нови и стари, са тези, които увеличават още повече тази тенденция чрез нови програми и продукти, в отговор на духа на времето, изискващ да се чувстваме добре и колективното ни желание за нещо повече от собствените ни приключения в чужбина и вкъщи.

И това „нещо повече“ зависи изцяло от индивидуалните интереси, каузи и възгледи за света. За някои пътуващи, които имат интерес към екологията, проучването на отношението на инките към околната среда в Перу под ръководството на внука на Чарлз Дарвин може би е пътуването на живота им.

За други пътуване до храмовете на Камбоджа и след това до селата, за да се срещнат с пазителите на тези свещени места, е нещо, което си заслужава усилието. Но ако мислите, че движението е повече медицина, отколкото удоволствие, ще трябва да преосмислите мнението си.

Съвременните творчески настроени компании смесват такива традиционно привлекателни дейности като каране на колело и опитване на вино във Франция с уроци по биодинамично лозарство в опит още повече да разширят кръгозора на туристите – и се оказва, че опитът е сполучлив.

Дори и нещо толкова просто като подкрепянето на местната икономика чрез завръщане с пълен куфар със сувенири, изработени от местните занаятчии, може да има значимо и дългосрочно влияние. В крайна сметка днешните туристи търсят връзка с природата, дестинацията, културата, хората – с надежда да се върнат вкъщи с най-добрия сувенир: запомнящ се и уникален опит.
Източник: actualno.com