Събуждането в странен хотел може да бъде дезориентиращо. А сега си представете да сте отседнали в хамбар, в който има 60 крави, 2 кози и малко зайче. А, да, и освен това спите върху купа сено. Оставете на немците да комбинират животни и настаняване на хора.

През последното десетилетие стотици ферми в Германия са преобразували старите си хамбари и складове за картофи в Heuhotel, тоест в сламени хотели, в които гостите прекарват нощта върху легло от суха трева. Хотелите с екологична насоченост (тъй като не се налага да се сменят чаршафи) са евтини и привличат многобройните велосипедисти в страната, любителите на природата и семействата, които обичат да прекарват времето си на открито.

Възможностите за настаняване през нощта варират от открити тавани, пълни с бали сено, до обори за хранене на животни, обзаведени с дървени платформи.

И макар че няколко от хотелите добавят по-цивилизовани удобства от типа на завеси, които да запазят личното пространство на гостите или бутилки вино, които човек може да занесе до леглото си, повечето все още изискват от гостите си да си носят собствени спални чували и кърпи.

Един от най-странните хотели е „Herrenhaus Salderatzen“ – хубав хамбар в малкото село Salderatzen, на 70 мили от Хамбург в югоизточна посока. Големият открит таван, в който се съхранява сено и могат да спят 40 човека, е декориран с две керамични пиленца и с потрет на магаре. Цената е 14 евро на нощ за един човек, като закуската е включена.

Това може би не е апартамент за младоженци по време на медения им месец, но наистина в хотела се провеждат около дванадесет сватбени тържества годишно. Факт е, че току-що оженилите се двойки често прекарват първата си нощ в хамбара. „За хората, които се обичат, няма нищо по-вълнуващо от една нощ, прекарана в сеното,“ казва Хейнц Лейнг, бивш активист на Грийнпийс, който управлява хотела.

За тези, които предпочитат да спят върху истински матраци, хотелът предлага също така дванадесет обикновени стаи. Възможно е сватбите в хамбари да се превърнат в разрастваща се тенденция. В сламения хотел „Kleyhauers“ близо до Северно море двойките могат да ангажират „младоженски апартамент“. За 23 евро на човек булката и младоженецът ще намерят малка платформа от сено за двама души, бутилка пенливо вино и коледни лампички, подредени във формата на сърце.

Другите сламени стаи струват 14.5 евро, като закуската е включена в цената. Няма значение, че има стадо миризливи крави в съседния обор. Сутрин можете да се наслаждавате на току-що издоено мляко, което да добавите към мюслито си. Едни от най-екстремните сламени хотели се намират в Бавария.

„Bett im Kornfeld“, намиращ се в спа града Бад Кисинген, изцяло се е отказал от стени и хамбари. За две седмици през август гостите могат да спят под звездите в средата на житно поле на 19 легла, направени от слама. Цената е 15 евро, като закуската е включена. Удобствата включват месингово легло върху „матрак“ от свободно нахвърляно сено.

Тоалетните се намират във временни строителни бараки и освен това под едно ябълково дърво има външни душове в селски стил. Не очаквайте малки шишенца шампоан и балсам или дори парче сапун. /actualno.com