С падането на нощта, женски слон и нейното бебе с розова кожа изникват от джунглата за да похапнат листа около древно изкуствено езеро в Шри Ланка. Те са само два от стотиците диви слонове, които се събират всяка вечер край бреговете на езерото Минерия за храна, вода и подслон…

От юли до октомври, „Събирането“, както е известно – дава на хората възможността да наблюдават заниманията на слоновете край брега на водата.

Местните хотелиери, борещи се да напълнят стаите си с туристи в ескалацията на войната между правителствени части и бунтовниците-сепаратисти тамилски тигри, се опитва да извлекат дивиденти от представлението на огромните бозайници.

Азиатските слонове са прочути като силно социални животни и срещите им край езерото демонстрират комплексната им групова динамика в действие. За разлика от африканските си братовчеди, тукашните слонове са по-малки и нямат толкова съвършена охлаждаща система, затова и предпочитат прохладата на мрака за появата си.

По време на сезона близо 300 животни могат да бъдат забелязани край водохранилището Минерия, изградено през трети век от крал Махасен.

Дълги години индийският слон е стоял в основата на цивилизациите от региона. Огромната му сила се използва за пренасянето на тежки дървени трупи, на големи товари и т.н. Хората от региона почитат слоновете като свещени животни. Според индийската митология земята се носи на гърба на слон. Освен това слонът е използван и за военни цели. Наричат слоновете „танковете на средновековието“.

Най-силните армии в Южна Азия имали редици от бойни слонове. С помощта на тази „жива тежка артилерия“ се създали могъщи държави като Маурийската и Моголска империи в Индия, Кхмерската империя в Индокитай и др. Водачите на слонове се наричат махути. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com