Хотелите са най-скъпото място, където можете да преспите – и разбира се най-удобното. В рамките на един разумен бюджет съм прекарвал повечето от нощите си в хотел, но ако разполагате с ограничен бюджет, те могат да го превърнат на пух и прах. Чувал съм хора, които се оплакват за това, че е трябвало да платят тази „двойна стая във Франкфурт, която струваше 250 долара“ или „стая в Лондон за 400 долара“. Връщат се от ваканциите си с празни портфейли и разказват истории за пътувания в чужбина, които да уплашат приятелите им, и отново се връщат във Флорида или на Хаваите. Вярно е, че можете да похарчите 400 долара за двойна стая, но никога не съм го правил. С тези пари си осигурвявам престоя за три дни.

Що се отнася до мен, харченето на повече пари за хотел просто изгражда още по-висока стена между вас и това, за което сте пътували толкова дълго, за да видите. Ако похарчите достатъчно, няма да знаете къде се намирате. Помислете си за „Ин-тер-кон-ти-нен-тал.“ Навсякъде това означава едно и също – създаден е за хора, които дълбоко в себе си не желаят да пътуват, хора, които харчат парите на някой друг, хора, които биха искали да видят лепенка върху тоалетната чиния, която да ги увери, че след това никой друг не я е ползвал. Това е униформена стерилност, лоби, пълно с американци, облечени в немачкаеми дрехи, с малки колела на тежките си куфари, английски менюта и лампи, прикрепени към масите.

Малките хотели и пансиони в Европа може и да не предлагат обслужване по стаите и има само душ в дъното на коридора, но хората, които работят там, в много по-голяма степен биха поискали да видят снимка на децата ви и биха ви помогнали да се забавлявате. В Европа има много традиционни стари хотели – мрачни, малко занемарени, в центъра, с приятелска атмосфера, сигурни, предлагащи достатъчно-добри-за-европейците-достатъчно-добри-за-мен легла за 40 – 50 долара на нощ (80 – 100 долара за двойна стая).

Евтини стаи

В един типичен за европейския бюджет хотел двойната стая струва средно 70 долара за нощ. Ще платите около 60 долара в пансион в Мадрид, 70 долара в обикновена къща за гости в провинциалната част на Германия или за легло и закуска по крайбрежието на Хърватска и 90 долара за двузвезден хотел в Париж или за частна стая в пансион в Берген (Норвегия).

Типичната стая в един евтин хотел има обикновено легло (понякога пружиниращо походно легло, така че винаги проверявайте), разнебитени, стари, дървени (или нови, пластмасови) стол и маса, незакрепен шкаф, малък прозорец, стари тапети, хубава мивка, над която има неонова лампа, мистериозно биде, изглед към друга подобна стая срещу издигнат малък двор, олющена мазилка и под, облицован с плочки или дърво. Местата, където не се пуши, са много популярни – особено в Англия, но в повечето евтини стаи все още можете да намерите пепелници. Няма да имате телевизор или телефон. Докато все повече и повече европейски хотели успяват да вместят в стаите си сглобяеми душове и тоалетни чинии, най-евтините стаи предлагат само тоалетни и душ или вана в края на коридора, които трябва да споделяте с още около шест други стаи.

Със стаите често се предлага континентална закуска (обикновено сервирана около 7.30 – 10 ч. в зала за закуска близо до рецепцията): кафе, чай или горещ шоколад и кифличка, която е по-твърда от матрака ви. Закуските в северна и източна Европа могат да бъдат малко по-изобилни, със зърнени храни, кисело мляко и плодове. Близо до лобито винаги има всекидневна с телевизор, телефон и човек на гишето, който е добър източник за информация. Ще изкачите много стълби, понеже липсата на асансьор често е единствената причина, поради която не повишават цените си. Ще ви дадат ключ от входната врата, защото през нощта няма човек на гишето.

Евтините хотели обикновено имат достатъчно чисти, но депресиращи помещения с душове, с топла вода, която като правило е безплатна и я има по всяко време (но понякога можете да я получите само чрез автомат с монети или в определени часове). В тоалетните има тоалетна хартия, но често капакът на тоалетната чиния липсва, спукан е или е счупен. В някои хотели трябва да платите 2 – 5 долара за кърпа и ключ за залата с душове. Искам да подчертая, че има места, които намирам за неприемливи. Нямам нищо против опърпаните тапети, високите стълби и „да отидеш долу в трапезарията“, но мястото трябва да бъде чисто, на централно място, персоналът да се отнася приятелски, да бъде сигурно, достатъчно тихо, за да мога да спя добре и леглата да бъдат добри.

Евтиният хотел, който описвам по-горе, е ужасяващ за много американци, в същото време е привлекателен, цветен или непосредствен за други. За мен „непосредствен“ означава пълен с характер (или с различни индивидуалности): птицата в клетка в стаята, в която има телевизор, внуците в задния двор, кучето, което спи в трапезарията, прислужничките не носят униформи, пеят, мъжете от нощната смяна разделят салфетките за закуска на две, за да стигнат за по-дълго време, написан върху стената на ръка урок по история от съседа, различни мебели във всяка стая и желание да се противопоставиш на системата, когато местният туристически борд започне да изисква в коридорите да се поставят машини за лъскане на обувки. Ако добавите още 30 – 40 долара за нощ ще можете да си позволите по-весели тапети и по-малко непосредственост.

Тъй като Европа става все повече и повече влиятелна, тази сила води до увеличаване на цените и комфорта в хотелите. Земята в големите градове е толкова скъпа, че евтините хотели не могат да оцелеят и ги изкупуват, лишават ги от индивидуалността им и ги превръщат в модерни хотели. Все повече и повече европейци очакват това, което доскоро беше считано за американски стандарт по отношение на комфорта. Често е много голям проблем да откриете място, което се ръководи от много ангажирано с дейността си семейство, което не може да предложи душове във всяка стая или асансьор вместо спираловидната стълба. Цените са регулирани и независимо колко удобен и чаровен е, без асансьор и с много малък процент на стаите, които имат душ, това е – и ще си остане – евтин хотел.

За да спестите пари

По-големите хотели обикновено са по-скъпи в сравнение с малките или с тези, които предлагат закуска и легло, отчасти заради данъците (например в Англия когато тези, които предлагат легло и закуска превишат определено ниво на приходи, трябва да платят допълнителни 15 процента данък добавена стойност в допълнение към другите данъци). Хотелиерите, които плащат по-високи данъци, прехвърлят разходите си върху вас. Обмислете варианта с евтина верига хотели. Все повече и повече хотелски вериги, които предлагат евтини или със средна цена стаи, стават популярни в Европа. Хотелите, които позволяват до четири човека да спят в една стая, са много удобни за семействата. Няма да намерите някаква характерност във веригата хотели, но ще получите предсказуем, тип Мотел 6 комфорт.

Голямата верига Акор предлага различни хотели, от евтините, свързани с Формула 1 (предимно във Франция) до средния тип хотели Ибис (стерилни, можете да ги намерите в цяла Европа) до по-скъпите, удобни Меркюри и Новотел хотели (за всички хотели Акор можете да получите информация на www.accorhotels.com, телефон в САЩ 800-515-5679). В Англия има Тревълодж, Премиер Травъл Ин и решения в оранжево ИзиХотел, в Ирландия е Джурис Дойл Хотелс.

Имайте предвид и изключенията. Хотелите в северна Европа са по-скъпи в сравнение с тези на юг, но има и изключения. В Скандинавия, Брюксел и Берлин модерните „бизнес хотели“ почти нямат клиенти през лятото и през уикендите в течение на годината, когато бизнес клиентите им са отпътували. Те имат някои удивителни оферти, които можете да намерите в местните туристически офиси. Колкото по-късно пристигнете, толкова по-голямо намаление ще получите.

Бъдете интелигентен потребител – придържайте се към това, от което се нуждаете. Тризвезден хотел не е непременно лош избор, но ако остана в такъв хотел, че похарча допълнителни 70 долара за неща, от които не се нуждая. Можете да получите климатик, асансьори, душове в стаята, обслужване по стаите, рецепция, която се обслужва 24 часа и униформени хора, които да носят куфарите ви. Но всяка от тези услуги добави 10 долара към цената на стаята ви, преди още да го осъзнаете, така че просто една стая, която струва 80 долара, започва да струва 150.

Избягвайте хотели, които изискват от вас да се храните там. В тях много често се регулират цените на хотелите в съответствие с класа или рейтинга. За да се избегне този таван на цените (особено в курортите в пиковия сезон, когато търсенето превишава предлагането), хотелите изискват от вас да вечеряте в техния ресторант. Обикновено закуската е включена в цената на стаята, но в някои страни тя е скъпа, нещо като допълнителен разход, който можете да изберете дали да направите. Още едно хранене (наречено „полупансион“) или всички три хранения („пълен пансион“) обикновено не са икономични. Предпочитам свободата да опозная и да се потопя в атмосферата на ресторантите наоколо.

Огледайте се. Ако се насочите към най-близкия хотел, обикновено първото място, което проверявате, не е най-доброто. Ще ви струва около 20 минути да обиколите и да сравните цените, преди да наемете някоя стая. Ще бъдете изненадани колко се променят цените, когато се отдалечите малко от гарата или когато повървите надолу по улицата, на която често се срещат предложения за легло и закуска. Никога не преценявайте хотела по външния му вид или по лобито. Скъпи интериори и опърпани екстериори (тук вината е на собственика, който се интересува повече от наема, а не от хотела) са културна черта на Европа. (Ако сте двама, нека единият наглежда багажа, докато пие чаша кафе, докато другият оглежда наоколо).

Проверете цените на списъка със стаи, за да намерите най-доброто решение за вас. Цените на стаите варират много в рамките на един хотел според удобствата, които предлагат. Повечето хотели просто излагат списък със стаите, показвайки всяка стая, как са разположени леглата, удобствата и максималната цена за един или за двама души. Погрижете се да получите информация също така и за закуската и политиката по отношение на допълнителните легла. Когато проучвате тези списъци ще разберете, че на много места душът е по-евтин от банята и двойното легло е по-евтино от две отделни легла. С други думи една небрежна двойка, която предпочита душ и двойно легло, може да плати 20 долара повече за баня и две отделни легла. В някои случаи ако искате повече пространство за всеки един от вас и кажете „двойно“, те ще помислят, че просто искате двойно легло. За да запазя всички възможности за избор, които имам (две отделни легла или едно двойно), моля за „стая за двама души“. Ако искате евтина стая, кажете го. Много хотелиери имат няколко неремонтирани стаи без бани, обикновено дори не ги споменават, тъй като според тях те не биха били приемливи за американците.

Проверете дали има намаление за по-дълъг престой или за плащане в брой. Ако плановете ви са да останете три или повече вечери на това място или ако предпочитате да платите в брой, а не с кредитна карта (като по този начин спестявате на хотелиерите таксата за фирмата, издаваща кредитната карта и им оставяте възможността да не декларират този доход, за да избегнат данъците), си струва да попитате дали ще ви направят отстъпка. Ако сте директни и посочите, че туристическият офис не е взел техните 10 процента, също така имате шанса да уговорите по-ниска цена.

Направете проучване в Интернет. Ако хотелът предлага резервиране на стаи с намаление чрез собствения си уебсайт, можете да предположите, че ще наемете стаята със същото намаление и при директно ангажиране, дори и цената да е по-ниска от посочената в хотела. (В крайна сметка техните цени се намаляват още повече дори и в сравнение с цените, които сте видели онлайн, тъй като хотелът плаща значителна комисионна за всяка резервация на хората, поддържащи сайта.) Ако сте извън сезона, пазарете се. Обикновено цените се увеличават по време на по-голямото търсене, когато има фестивали или през юли и август. Ако мястото е прекалено скъпо, кажете им с какъв лимит разполагате – възможно е това да ги устройва.

Настанете се повече хора в една стая. Много често се срещат семейни стаи и да се настанят четирима човека в стая с четири легла е по-евтино, отколкото да се наемат две стаи с по две легла. Много от двойните стаи се предлагат с малко двойно легло или с разтегателно единично. Третият човек плаща много ниска цена. Семейство с две малки деца може да помоли за стая за трима и да внесе тайно спален чувал. Не уреждайте другите си ангажименти чрез хотела. Ще научите повече и ще спестите пари и няма да ви се наложи да седите заедно с други туристи. Много често туристите се движат на групи – в резултат на конспирация на хотелските мениджъри и организаторите на турове. Направето го по правилния начин – сами.

Направете резервации предварително

Понякога има смисъл да резервирате стаите предварително. Ако знаете къде точно искате да прекарате всяка нощ, можете систематично да си уредите настаняването чрез следване на тези прости стъпки. Дори и ако не сте човек, който обръща особено голямо внимание на детайлите, струва си да се дисциплинирате в тази посока, особено когато пътувате в натоварения сезон или посещавате популярни места.

1. Използвайки компютър, направете си календар с маршрута си с общи бележки в горната част, а след това направете таблица с датите, местата, къде ще бъдете настанени, специални бележки и напомняне да се държи сметка за нещата, за които все още няма яснота. Нанасяйте поправки в маршрута си в процеса на подготовка.

2. След преглеждане на списъците в гайдовете или след проверка в Интернет вземете решение къде искате да прекарате нощта при всяко населено място, което ще посетите. Съберете имейл адресите или номерата на факса на всеки хотел, към който сте се насочили.

3. Напишете си примерен имейл или факс за молба за резервиране.

4. Следвайте списъка си и проверете дали има свободни стаи.

5. Когато не отговорят на имейла или факса ви, използвайте телефона.

6. Не пестете усилията си, докато цялото пътуване се уреди.

7. Дори и при твърди резервации, подсигурени с кредитна карта, носете със себе си писмените потвърждения (в случай, че е възникнало някакво недоразумение) и се обадете във всеки хотел един или два дни предварително, за да получите още едно потвърждение. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com