Малко са градовете в света, които могат да запазят духа си след това, което преживя Ню Йорк на 11 септември преди 7 години.

Най-европейският град в Щатите е емблематичен не само в историята на емигрантите в Америка с прочутия Елис Айлънд, но също толкова и с клубната си култура и елегантен стил на живот. В наричания Голямата ябълка град може да се намери по нещо за всеки вкус, независимо дали идвате от далечна Италия, Китай, Япония или Франция.

Космополитизмът е ключово понятие тук, както между впрочем и толерантността към всяка една култура или различно виждане към света.

Няколко са местата в Ню Йорк, където трябва да започне и завърши денят ви, стига, разбира се, да разполагате с необходимото време за разточителни разходки. Музеят Метрополитън е задължителна спирка в програмата не само на културтрегерите, но и на модните ценители, защото колекцията в него, свързана с историята на костюмите, е изумителна.

Разположен на фантастичното Пето авеню, Метрополитън е идеален и за отправна точка на шопинг маниаците. Бутиците на всички големи марки и модни централи са разположени по него и по пресечната и елегантна 82-ра улица. След изнурителния шопинг настъпва времето за една освежителна разходка в близкия Сентрал парк, където цветовете на есента са по-красиви от навсякъде другаде по света.

Сентрал парк едва ли щеше да бъде това, което е, без знаменитата сграда на хотел „Плаза“, който наскоро преживя освежителен ремонт за близо половин милиард долара.

Освен това голяма част от хотела вече е разпродадена под формата на апартаменти на неговите най-редовни клиенти. В съседство се намира и „Тръмп Тауър“, чрез която милиардерът Доналд Тръмп успя да докаже на богатите нюйоркчани, че да живееш в сърцето на града може да бъде и изключително удоволствие.

Баровците, които имат апартаменти в Ъпър Манхатън, по традиция притежават и имения в отдалечения Лонг Айлънд. Артистично настроените се отбиват и в Сохо, което е еквивалент на парижкия Монмартър. Тук се събират писатели, художници, дизайнери, налагат се лейбъли и се зараждат впечатляващи рекламни кампании. С други думи, това е мястото, където можете да се докоснете до наследниците на легендарния Анди Уорхол.

Гастрономия

Гастрономическите удоволствия в Ню Йорк се радват на същата почит, на която и нощният живот. Естествено, и тук едни от най-скъпите ресторанти са японските. Култово е заведението Маsa, където не се допускат посетители без официално облекло, а вечеря за 1 човек се връзва към 350 долара. Любителите на френската гастрономия се отбиват в „Джумейра Есекс хауз“, където работи един от най-добрите галски готвачи. Изобилието от френски и италиански ресторанти е феноменално, а на места по-лесно можеш да се разбереш с персонала именно на тези езици, отколкото на английски.

Проблем с езика неизменно ще имате и с таксиметровите шофьори, които през есента в града определено са кът. Жълтите коли ще ви заведат в желаната посока на прилични цени, но диалогът с водачите им се провежда изключително трудно, тъй като тази работа по принцип се пада на току-що пристигналите емигранти.

Есенната ви вечер може да бъде перфектна с посещение на легендарната „Метрополитън опера“ или ако се разпишете с визита на някой от спектаклите на „Бродуей“. Средната цена на билета излиза към 120 долара на човек. Заради богатата културна програма в града много от ресторантите работят поне до полунощ – факт, който в Щатите е прецедентен.

Клубове

Изборът на нощно заведение тук не е проблем, като се има предвид, че се намира по нещо за всеки вкус, и то всеки ден от седмицата. Перфектен за танци е клуб „Лотус“, а ако искате да се отдадете на аржентинското танго и латинотанците, мястото ви е в „Ла бел епок“. В „Паша“ се отбиват хауз маниаците, които куфеят на цели четири нива. Топбарът на Ню Йорк обаче е „Бунгало 8“. Той буквално иззе функциите на култовото „Студио 54“ и днес в него се събират богатите и прочутите.

Ако се движите по тази програма, със сигурност ще видите града през погледа на авторката на „Сексът и градът“ Кандис Бушнел. Т.е. като едно място, потънало в пари, жажда за власт и мания за блясък. Или както обобщава авторитетният „Ню Йорк Таймс“: „в Голямата ябълка единственото евтино удоволствие е да ходиш пеша“.

Така че няма защо да се изненадваме, че Ню Йорк постоянно заема челните места в класациите за най-скъпо място за живеене. Затова пък приятно и елегантно. А както всички знаем, да се радваш на удоволствията на елегантния начин на живот, примесен с голяма доза култура и разкош, в днешно време е повече от лукс. Особено пък в САЩ. /actualno.com