Официално ще бъде представена най-дългата екопътека в Родопите. Екопътеката е дълга над 100 км и започва от чепеларското село Хвойна, преминава през община Чепеларе, община Смолян и завършва в гръцкото село Паранести.

Пътеката е изградена по проект „Биоразнообразието в Родопите – предпоставка за създаване на нови туристически продукти“, информира агенция Фокус.

Екомаршрутът е изграждан повече от година, като обединява всички природни забележителности в общините Смолян и Чепеларе. Заедно с тях са прокарани и нови маршрути, които допълнително разкриват туристическия потенциал на региона.

Георги Пампоров, изпълнителен директор на Регионална туристическа асоциация „Родопи“ обясни, че преминаването на целия маршрут отнема около пет дни, но има възможност различните туроператори и еко гидове, които предлагат туристически преходи в Родопите, да си изберат част от маршрута и да го предлагат като отделна дестинация.

Екопътеката преминава през „Чудните мостове“, местността „Цирикова църква“, Пампорово, „Орфееви скали“, „Смолянски езера“, „Каньона на водопадите“, природна забележителност „Орлов камък“ край Смолян, откъдето пътеката продължава към Горното течение на река Арда и съществуващите атракции.

От село Арда пътеката продължава към прохода „Елидже“ над Рудозем, след което минава в Гърция и обхваща регионите Драма – Паранести и Ливадитес. Там пътеката преминава през най-високите родопски водопади – Св. Варвара, Лепидас и Ливадитис.

„За съжаление обаче, за да могат туристите да преминават в Гърция, ще е нужно отварянето на граничните пунктове в Смолянска област“, посочи Пампоров.

По протежение на екомаршрута са изградени множество заслони, беседки, чешми и тоалетни. За пръв път целият преход ще се премине от журналисти и туроператори между 20 и 27 октомври. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com